Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvostettu historioitsija: "Venäjä suunnittelee aasialaisten ja afrikkalaisten näännyttämistä nälkään, jotta se voi voittaa sodan Euroopassa"

Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin tavoitteena on aiheuttaa valtava, varsinkin kehittyviä maita koskettava nälänhätä Ukrainan sodan seuraavana vaiheena, arvioi arvostettu amerikkalainen historiotsija Timothy Snyder.

Huippuyliopisto Yalen historian professorina työskentelevä Snyder avaa ajatuksiaan viestipalvelu Twitterissä.

Viestiketjussaan Snyder muistuttaa Ukrainan olevan yksi maailman suurimmista ruoan viejistä.

– Mikäli Venäjän harjoittama merisaarto jatkuu, kymmeniä miljoonia tonneja ruokaa pilaantuu siiloihin ja sen seurauksena kymmeniä miljoonia ihmisiä Afrikassa ja Aasiassa kuolee nälkään, Snyder toteaa.

Hän toteaa, että länsimaissa on vaikeaa edes ymmärtää Putinin suunnitelmaa kokonaisuudessaan, niin hirveä se on.

Historioitsijana Snyder myös tarjoaa esimerkkejä siitä, kuinka myös aiemmat diktaattorit, Neuvostoliiton Josif Stalin ja Natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler, ovat nähneet Ukrainan viljavarastojen mahdollisuutena vaikuttaa koko maailmaan. Stalin näki Ukrainan viljelyyn sopivan maaperän mahdollisuutena kehittää Neuvostoliiton taloutta. Stalinin rahtasi Ukrainan viljasadot muualle ja tästä seuranneen nälänhädän vuoksi kuoli miljoonia ukrainalaisia. Kun ukrainalaisia alkoi kuolla suurissa määrin, Stalin syytti ukrainalaisia itseään, ja Neuvostoliiton propaganda nimitti nälänhätään huomiota kiinnittäneitä "natseiksi".

– Varsinaisilla natseilla oli myös vastaava idea. Ukrainan viljavarantojen haltuunotto oli itseasiassa yksi Hitlerin tärkeimmistä sotatavoitteista. Hän halusi ohjata ruokatoimitukset Ukrainasta Saksaan ja toivoi tämän johtavan miljoonien neuvostokansalaisten nääntymiseen, Snyder kirjoittaa.

Putinin suunnitelman historioitsija arvioi olevan kolmiosainen. Ensinnäkin Snyder arvioi tavoitteena olevan raunioittaa Ukrainan talous estämällä sille tärkeät viljakuljetukset. Toinen tavoitteista on saada aikaiseksi pakolaisaalto pohjois-Afrikasta ja lähi-idästä Eurooppaan.

– Tämä aiheuttaisi epävakautta Euroopan Unionissa, Snyder toteaa.

Kolmatta osaa hän kuvailee kaikkein kauheimmaksi.

– Putin näkee maailmanlaajuisen nälänhädän tarpeelliseksi, jotta Venäjä voi toteuttaa Ukrainan vastaista propagandakampanjaansa. Hän tarvitsee valtavan määrän nälkäkuolemia tämän kampanjan taustaksi. Kun ruokamellakat puhkeavat ja nälkä leviää, Venäjän propaganda syyttää Ukrainaa ja vaatii Venäjän Ukrainalta valtaamien alueiden tunnustamista.

– Venäjä suunnittelee aasialaisten ja afrikkalaisten näännyttämistä nälkään, jotta se voi voittaa sodan Euroopassa. Tämän on kolonialismia uudella tasolla, ja nälkäpolitiikan uusin luku, Snyder päättää.