Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italiassa ainakin seitsemän kuollut jäätikön luhistumisen jälkeen, useita loukkaantuneita ja kadonneita

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut Italiassa, kun osa jäätiköstä luhistui Alpeilla suosittujen vaellusreittien päälle sunnuntaina. Onnettomuuden jäljiltä on tähän mennessä löydetty myös kahdeksan loukkaantunutta.

Viranomaiset selvittävät yhä kateissa olevien ihmisten lukumäärää, mutta kadonneeksi on viranomaisten mukaan ilmoitettu 14 ihmistä. Viranomaiset kuitenkin varoittivat, ettei heillä ole selvää tietoa siitä, kuinka moni kiipeilijä tarkalleen olisi voinut jäädä sunnuntaisen lumivyöryn alle.

Pelastajat ovat etsineet mahdollisia eloonjääneitä lämpökameroita kuljettavien lennokkien avulla, sillä varsinaiset etsinnät olivat vielä maanantaina mahdottomia johtuen jäätikön mahdollisesta epävakaudesta.

Toivo ihmisten löytämisestä alkoi jo maanantaina hiipua. Alueen alppipelastus palvelua johtava Giorgio Gajer kertoi uutistoimisto AGI:lle, että mahdollisuudet onnettomuuden uhrien löytämiseen elossa olivat "heikosta mahdottomaan".

Henkensä menettäneistä neljä oli tunnistettu maanantaina. Heistä kolme oli italialaisia ja yksi tshekki.

Ilmastonmuutos ainakin osatekijä

Turma-alue sijaitsee Italian Dolomiittien korkeimmalla huipulla Marmoladalla.

Jäätikön uskotaan romahtaneen epätavallisen korkeiden lämpötilojen seurauksena. Onnettomuus tapahtui päivä sen jälkeen, kun jääalueen huipulla oli mitattu 10 lämpöasteen ennätyslämpötila.

– Jäätikön nykyinen tila on se, minkä olettaisimme sen olevan elokuun puolivälissä, emme varhain heinäkuussa, sanoi Roma Tre yliopiston professori Massimo Frezzotti.

Professorin mukaan jäätikön luhistuminen johtui poikkeuksellisen lämpimän sään ja ilmastonlämpenemisen yhdistelmästä.

Italian pääministeri Mario Draghi sanoi maanantaina, että jäätikön luhistuminen liittyy epäilemättä ilmastonmuutokseen.

Paavi Fransiskus tviittasi rukouksensa uhreille sanoen, että tämänkaltaisten ilmastonmuutoksen aikaansaamien tragedioiden "tulisi puskea meitä pikaisesti etsimään uusia keinoja kunnioittaa ihmisiä ja luontoa".