Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Ukrainalainen ensihoitaja kertoo kokemuksistaan Venäjän joukkojen vankina – "En syönyt tai juonut viiteen päivään"

CNN haastatteli tiistaina tunnettua ukrainalaista ensihoitajaa Julia Paievskaa, joka jäi Venäjän asevoimien vangiksi Mariupolissa maaliskuun puolivälissä. Lempinimellä Taira tunnettu Paievska kertoi haastattelussa, mitä hän joutui kokemaan venäläisten vankina. Paievska vapautui 17.6. Venäjän ja Ukrainan vankien vaihdossa.

Hän syyttää häntä vartioineita niin henkisestä kuin fyysisestä kidutuksesta hänen vankeusaikanaan.

Paievska kertoi kaltoinkohtelun alkaneen heti hänen jäätyään vangiksi, kun hänet tunnistettiin tarkastuspisteessä lähellä Mariupolia. Hänet vangittiin yhdessä häntä kuljettaneen auton kuskin kanssa.

– En syönyt tai juonut mitään viiteen päivään, Paievska kertoi. Hänen mukaansa kaltoinkohteluun sisältyi "äärimmäistä" pahoinpitelyä, joka ei tauonnut hetkeksikään kolmen kuukauden aikana.

Paievskaa pidettiin "tutkintavankeudessa" Venäjän miehittämällä alueella Ukrainan Donetskissa. Hän vertaa vankeutensa olosuhteita Neuvostoliiton aikaisiin gulag-työleireihin. Paievska muistelee, miten vartijat nimittelivät häntä jatkuvasti fasistiksi ja natsiksi, ja miten olisi parempi, että hän kuolisi sen sijaan, että näkisi "mitä tapahtuu seuraavaksi".

Paievskaa vaadittiin tunnustamaan kameran edessä, että hänellä on kytköksiä uusnatseihin, mistä hän kieltäytyi. Vartijat turhautuivat.

– He heittivät minut eristysselliin, vankityrmään ilman patjaa, metalliselle punkalle.

Paievskan toimet Ukrainan sodassa nostivat hänet julkisuuteen, kun hän kuvasi Mariupolissa vartalokameran avulla tunneittain materiaalia, jossa Ukrainan sodassa haavoittuneita tuodaan hoidettavaksi päivystykseen. Hän joutui tuhoamaan kameransa muistikortteja, mutta hän sai yhden muistikorteista pois kaupungista toimittajan avulla.

Tultuaan venäläisten tunnistamaksi ja vangitsemaksi, Paievska istutettiin useaksi päiväksi venäläisten TV-kameroiden eteen. Venäläiset kuvasivat Paievskaa pitkää propagandavideota varten, jossa tätä syytetään muun muassa lasten käyttämisestä ihmiskilpinä ja sisäelinten keräilystä. Häntä myös verrattiin Adolf Hitleriin.

Paievska kertoo CNN:lle laihtuneensa yli kymmenen kiloa vankeudensa aikana ja kärsivänsä nyt traumaperäisestä stressihäiriöstä. Hän ei suunnittele paluuta rintamalle, koska hän pelkää olevansa taakaksi muille.

Paievska syyttää Kremlin propagandakoneistoa Venäjän sotatoimien ruokkimisesta ja toivoo länneltä lisää apua Venäjän kukistamiseksi.

– Tämä absoluuttisen paha hallinto haluaa hallita maailmaa. He sanoivat minulle, että koko maailman on alistuttava Suur-Venäjälle.

– Tämä on sinun kohtalo. Sinun täytyy hyväksyä se, lopeta vastustaminen, Paievska kertoo hänelle sanotun.