Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläislehti: EU luopumassa Kaliningradin pakotteista, mutta Liettua jarruttelee – "Laukaus omaan jalkaan"

EU ja Venäjä ovat päässeet sopuun Liettuan kauttakulkurajoituksista Kaliningradiin, mutta Liettua jarruttelee. Näin väittää venäläislehti Izvestija, joka kertoo haastatelleensa useita ”korkea-arvoisia lähteitä”.

Izvestijan lähteiden mukaan EU on muuttamassa tulkintaansa pakotteista, jotka estävät tavaroiden kulkua Venäjältä Liettuan kautta Kaliningradiin.

– Bryssel toimitti asiakirjan, joka tyydytti täysin Moskovan, kirjoittaa Izvestija.

Lehden lähteiden mukaan asiaa määritellään uudelleen tulevassa, seitsemännessä pakotepaketissa.

– Nyt kaikki riippuu siitä, saako Bryssel suostuteltua Vilnan, joka kieltäytyy sopimasta kauttakulusta, Izvestijan lähteet sanovat.

– Yhdysvallat asettaa Vilnalle paineita ja määrää monin tavoin sen asemaa.

Izvestijan lähteen mukaan myös Iso-Britannia provosoi Liettuaa kovempiin pakotteisiin. Venäläislehdissä oli alkuviikosta uutinen, että Liettua olisi ottanut nyt oma-aloitteisesti uusia pakotteita betonin, puun ja alkoholin kauttakulkukäytäntöön. Kaliningradin kuvernööri kuitenkin oikoi silloin näitä uutisia ja sanoi, että kyse on aiemmin määrätyistä pakotteista, jotka astuivat 11. heinäkuuta voimaan.

Venäjän liittoneuvosto odottaa Liettuan ja Kaliningradin välisen kauttakulkurajoitusasian ratkeamista, "muuten tilanne uhkaa ajautua erittäin vaaralliseen umpikujaan", kommentoi eräs lähde Izvestijalle.

– Venäjän luottamus Brysseliin säilyy edelleen, mutta Liettuaan ei ole luotettu moneen vuoteen. Vilna on arvaamaton neuvottelukumppani, lehti kirjoittaa.

Venäjä uhkailee samalla, että Liettuan "jarrutus" on "laukaus omaan jalkaan".

Eräs Izvestijan lähde huomauttaa Venäjän harkitsevan kaikkien tavaroiden tuonnin ja viennin estämistä Baltian kautta.

Uutissuomalainen kertoi alkuviikosta, kuinka myös Kaliningradin kuvernööri ehdotti, että Venäjä kieltää kaiken Venäjän ja Baltian maiden välisen tavararahdin, mikäli Kaliningradin tilanne vaikeutuu.