Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravustuskausi alkaa tänään – ravustajat voivat estää rapuruton leviämistä

Ravustuskausi alkaa tänään kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään asti.

Viileän alkukesän vuoksi jokirapujen kuorenvaihto voi vielä kauden alussa olla kesken, eivätkä ravut välttämättä ole kunnolla liikkeellä. Täpläravusta sen sijaan asiantuntijat uskaltavat ennustaa hyvää saalista Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo kalatalouden kehittämis- ja edistämisjärjestö Kalatalouden Keskusliitto.

Liitto muistuttaa, että ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa, ja 18–64-vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi 50 euroa jokaista pyydettyä rapua kohden.

Metsähallitus ohjeistaa huolellisuut een

Metsähallituksen ravustuskohteissa elää joko kotoperäistä jokirapua tai amerikkalaista alkuperää olevaa täplärapua. Täpläravulla on yleensä saksiensa hangassa selvärajaiset vaaleat tai sinertävät täplät. Jokiravun sakset ovat väritykseltään yhtenevät kuoren värin kanssa, kerrotaan Metsähallituksen sivuilla.

Jokiravun uhkana Suomessa on täpläravun mukana leviävä rapurutto, joka on jokiravulle tappava tauti. Rapuruton leviämistä voi estää jokainen ravustaja.

Metsähallitus ohjeistaa käyttämään ainoastaan pakastettuja tai pyyntivedestä peräisin olevia syöttejä ja sumputtamaan pyydettyjä rapuja vain siinä vesistön osassa, josta ne on pyydystetty. Rapuja ei saa siirtää toisiin vesistöihin ilman asianmukaisia lupia. Lisäksi ravustusvälineet tulee puhdistaa huolellisesti.

Rapuruttoa voi epäillä, jos kuolleita rapuja on paljon tai saalismäärä romahtaa.