Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian Lundmark tyytyväinen yhtiön tulokseen, mutta riskiksi voi muodostua komponenttipula ja häiriöt toimitusketjuissa

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark oli torstaina tyytyväinen yhtiön huhti-kesäkuun tulokseen.

– Meillä on ollut useita vuosia haasteita liikevaihdon kanssa. Olemme nyt siirtyneet kasvu-uralle, mikä on todella tärkeä asia, Lundmark sanoi tiedotustilaisuudessa.

Verkkolaitevalmistaja Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 714 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli vastaavana ajankohtana 682 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto nousi vuoden toisella neljänneksellä 5,87 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli 5,31 miljardia euroa.

Ilman valuuttakurssien vaikutusta liikevaihto kasvoi kolmella prosentilla vuoden toisella neljänneksellä.

Yhtiö kertoo riskitekijöikseen tulevaisuudessa muun muassa kilpailun intensiteetin, jonka odotetaan jatkuvan voimakkaana.

Riskinä on myös yhtiön kyky hankkia vakiokomponentteja, kuten puolijohteita, ja niiden kustannukset sekä häiriöt maailmanlaajuisessa toimitusketjussa. Myös kiihtyvä inflaatio, makrotalouden epävarmuus, merkittävät valuuttakurssivaihtelut, koronapandemia sekä sota ja muut geopoliittiset konfliktit voivat tuoda tummia pilviä yrityksen ylle.

Kokonaisuudessaan Lundmark pitää yleistä taloustilannetta huolestuttavana. Hän näkee Suomessa ja muualla maailmassa merkkejä talouden heikentymisestä. Hän kuitenkin uskoo, että Nokiaa suojaa 5g- ja kotitalouksien laajakaistainvestoinnit.

– Tämän lisäksi teollisuuden digitalisaatioinvestoinnit kiihtyvät. Tyypillisesti kun on huonot taloudelliset ajat, tuottavuuden kasvu on todella tärkeää, ja se edellyttää teknologiainvestointeja, hän sanoo.

Yritysasiakkaiden tilausmäärät kasvoivat

Lundmark kertoo, että yhtiö näkee paljon mahdollisuuksia yritysasiakasliiketoiminnassa, jossa saatujen tilausten määrä kasvoi ja liikevaihto kääntyi kahdeksan prosentin kasvuun ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

– Vahvistaaksemme markkinajohtajuuttamme yksityisissä langattomissa verkoissa olemme kasvattaneet vuoden alusta lähtien investointejamme T&K-työhön sekä myynti- ja markkinointikanaviin, Lundmark sanoo tiedotteessa.

Lundmark katsoo, että Nokian asemaa vahvistaa 5g- ja kuituyhteyksien laajamittainen käyttöönotto. Hän kuitenkin huomauttaa, että liialliseen tyytyväisyyteen ei ole syytä.