Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotitestit toimivat uusille koronavarianteille hyvin kuten aiemmillekin varianteille

Koronavirusta mittaavat kotitestit toimivat yhtä hyvin viruksen uusille varianteille kuin aiemmillekin varianteille, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

THL ei ole saanut Suomessa tai kansainvälisesti tietoa sellaisesta tapauksesta, että koronaviruksen havaitsemiseen tarkoitetut kotitestit eivät toimisi.

– En tiedä, onko tällaista havaittu jossakin, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan testit toimivat kuten aiemminkin, kertoo johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:ltä.

Ikosen mukaan kotitestit toimivat kaikille koronaviruksen varianteille eikä niiden toimivuudessa ole eroavaisuuksia.

Kotitesteissä tulee aina huomioida, että useat tekijät voivat vaikuttaa testitulokseen. Jos testin ottaa liian varhaisessa vaiheessa, tulos saattaa olla negatiivinen tartunnasta huolimatta.

– Mikäli testitulos on negatiivinen ja on koronatautiin sopivia oireita, kannattaa testi toistaa seuraavina päivinä, Ikonen kertoo.

Lisäksi on tärkeää tehdä testi valmistajan osoittamalla tavalla, eli esimerkiksi sieraimesta.

– Valmistajat ovat testanneet testiä niillä näytteillä ja todennut testin toimivan, Ikonen sanoo.

Vain osa kotitesteistä toimii oireettomille. Asian voi tarkistaa kotitestin paketista.

Uusi tautiaalto leviää Suomessa

Tällä hetkellä koronaviruksen valtavariantteja ovat omikronmuunnoksen BA.4 ja BA.5 -variantit, joiden aiheuttamia tartuntoja esiintyy valtaosassa Suomea.

Uusien muunnoksien oireet voivat olla hyvin samankaltaisia muiden tautien kanssa, eikä pelkästään niiden perusteella voi päätellä, onko aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus tai bakteeri, kommentoitiin THL:ltä aiemmin STT:lle.

THL:n mukaan koronatapausten määrä oli laskussa kesä-heinäkuun vaihteeseen asti, mutta sen jälkeen tapausten määrä on kääntynyt hienoiseen nousuun. Samoin on käynyt sairaalakuormitukselle.

Vakavien sairastumisten määrän uskotaan kuitenkin jäävän alhaisemmaksi.