Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gazprom leikkaa taas kaasutoimituksia Nord Stream -putkessa

Kaasutoimituksia Nord Stream 1 -kaasuputkessa leikataan jälleen keskiviikosta lähtien, ilmoitti venäläinen kaasuyhtiö Gazprom maanantaina. Tämän jälkeen putkilinjan kautta toimitetaan 33 miljoonaa kuutiometriä kaasua päivässä, mikä on noin viidennes sen kapasiteetista.

Yhtiön mukaan yksi kaasuturbiineista täytyy pysäyttää teknisen vian vuoksi.

Saksan hallituksen mukaan kaasuvirtojen vähentämiselle ei ole teknisiä perusteita.

– Saamiemme tietojen mukaan toimitusten vähentämiselle ei ole teknistä syytä, sanoi Saksan talousministeriön tiedottaja.

Epäillään olevan vastatoimi talouspakotteille

Viime viikolla Venäjä palautti kaasutoimitukset 40 prosenttiin Nord Streamin kapasiteetista kymmenen päivän katkoksen jälkeen. Katkoksen syyksi kerrottiin huoltotauko.

Kaasuvirta palasi noin 40 prosenttiin putken kapasiteetista eli tasolle, jolla se oli ennen huoltotaukoa. Toimituksia leikattiin huoltotöihin vedoten myös kesäkuussa.

Saksassa uskotaan, että kaasuleikkaukset ovat vastatoimi talouspakotteisiin, joita Venäjälle on asetettu sen Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vuoksi.

Eurooppa koettaa valmistautua toimitusleikkauksiin

Euroopan komissio on alkanut valmistautumaan siihen, että Venäjä sulkee kaasuhanat osittain tai kokonaan. Komissio ehdottaa, että kaikkien EU-jäsenmaiden tulisi pyrkiä vähentämään kaasun kysyntää 15 prosentilla elokuun alusta maaliskuun loppuun.

Esimerkiksi Kreikka on ilmoittanut vastustavansa komission suunnitelmaa. Unkari taas on ilmoittanut haluavansa ostaa lisää maakaasua Venäjältä. Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto matkusti viime viikolla Venäjälle, jossa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kehui maiden kahdenvälistä suhdetta ja sanoi Venäjän tarkastelevan Unkarin pyyntöä.

Euroopan unionin energiaministerit kokoontuvat tiistaina maakaasun säästötavoitteen tiimoilta Brysselissä.