Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelosi laskeutui Taiwaniin – kiinalaishävittäjät lensivät yli Taiwaninsalmen, kertoo kiinalaismedia

Yhdysvaltain ilmavoimien suihkukone, jolla Yhdysvaltain edustajanhuoneen puhemies Nancy Pelosi lensi Malesiaan, on laskeutunut Taiwanin pääkaupunki Taipeihin. Yhdysvallat on lähettänyt samalla neljä sotalaivaa Taiwanin saaren itäpuolelle, uutisoi CNN ja Sky News.

Kiinan valtion omistama uutiskanava CGTN uutisoi tiistai-iltana, että Kiinan Su-35-hävittäjät ovat ylittäneet Taiwaninsalmen, samalla kun Pelosin kone aloitti laskeutumisensa kohti Taiwanin pääkaupunkia Taipeita.

Kiinan Taiwanin vastaisella rannalla sijaitsevassa Xiamenin kaupungissa on nähty useita panssaroituja asevoimien ajoneuvoja.

Taiwanin hallituksen verkkosivut kaatuivat kyberhyökkäyksen seurauksena tiistai-iltapäivänä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Taiwanin puolustusministeriö on nostanut taisteluvalmiuttaan. Ministeriö ilmoitti tiedotteessaan sillä olevan täysi käsitys Kiinan asevoimien toiminnasta ja lähettävänsä armeijansa joukkoja vastaamaan "vihollisuhkiin".

Pelosin on määrä saapua Taiwaniin vierailulle samalla, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen väliset jännitteet ovat koventuneet merkittävästi. Japanilaisen uutistoimisto Kyodon mukaan Kiinan ulkoministeri Wang Yi kutsui Yhdysvaltoja "rauhan suurimmaksi tuhoajaksi" Pelosin vierailun varmistuttua.

Paikallisen viranomaisen mukaan Pelosin on määrä yöpyä Taipeissa. Reutersin mukaan Pelosi tapaa vierailullaan Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin. Tapaaminen on sovittu keskiviikolle.

Sky Newsin mukaan yhdysvaltalainen virkamies kutsui sotalaivojen lähettämistä "rutiinioperaatioksi".

Kiinan ulkoministeriö ilmoittaa olleensa yhteydessä Yhdysvaltoihin Pelosin matkasta ja painottaneensa, että Kiina haluaa tehdä selväksi asian vakavuuden ja arkaluontoisuuden.

Pelosi on matkustanut Aasiassa maanantaista lähtien. Ensin hän matkusti Singaporeen ja tänään Malesiaan. Kiina on uhannut kostotoimilla, jos Pelosi matkustaa Taiwaniin. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, jonka se on vannonut liittävänsä itseensä tarvittaessa väkisin. Se on järjestänyt hiljattain sotaharjoituksia Taiwanin lähistöllä.

Pelosi on korkea-arvoisin Taiwanissa 25 vuoteen vieraillut yhdysvaltalaispoliitikko.