Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan kansalliskokous hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden – myös Yhdysvallat käsittelee asiaa tänään

Ranskan kansalliskokous on ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymisen sotilasliitto Natoon, käy ilmi kansalliskokouksen verkkosivuilta. Parlamentti päätti asiasta paikallista aikaa myöhään eilisiltana.

Ranskalaislehti Le Figaron mukaan 209 edustajaa äänesti jäsenyyden puolesta ja 46 sitä vastaan. Jäsenyyttä vastaan äänesti laitavasemmiston edustajia. Kansalliskokouksessa on 577 edustajaa. Le Figaro käytti jutussaan lähteenä myös ranskalaista uutistoimisto AFP:tä.

Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna tviittasi, että kansalliskokouksen suuri enemmistö tuki jäsenyyttä ja että oli kunnia puolustaa nyt hyväksyttyä Nato-asiakirjaa hallituksen puolesta.

– Näillä jäsenyyksillä vahvistetaan turvallisuuttamme, Colonna kirjoitti.

Suurin osa hyväksynyt jäsenyyden

Aiemmin tiistaina Italian parlamentin alempi kamari eli edustajainhuone ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon. Seuraavaksi asia tulee käsitellä ylemmässä kamarissa eli senaatissa, mutta tämän odotetaan tapahtuvan vasta kesätauon jälkeen syksyllä.

Italian yleisradioyhtiö RAI kertoi, että ratkaisevassa äänestyksessä annettiin 398 ääntä laajentumisen puolesta ja yhdeksän vastaan.

Nato-jäsenyys tulee ratifioida kaikissa sotilasliiton jäsenmaissa. Suurin osa jäsenmaista on jo hyväksynyt jäsenyyden.

Ennen Ranskaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden on ratifioinut 20 maata: Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska ja Viro.

Jäljellä on kuitenkin vielä esimerkiksi Turkki, joka on jo aiemmin ollut kriittinen Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä. Maat allekirjoittivat aiemmin kesällä yhteisymmärrysasiakirjan, joka edisti jäsenyysprosessia. Asiakirjan muotoilut ovat kuitenkin jättäneet tulkinnanvaraa.

Yhdysvalloissa keskustelulle varattu kolme tuntia

Tänään keskiviikkona Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ratifioinnista on määrä äänestää Yhdysvaltain senaatissa.

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi heinäkuussa päätöslauselman, joka kannattaa Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon.

Senaatin lehdistökeskus kertoo sivuillaan, että Nato-keskustelu alkaa puoli kahdelta iltapäivällä paikallista aikaa eli Suomen aikaa puoli yhdeksältä illalla. Keskustelun on tarkoitus kestää enintään kolme tuntia.

Keskustelun jälkeen senaatissa järjestetään äänestys jäsenyyden ratifioinnista.