Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset keskeyttäisi päästökaupan sähkön hinnan alentamiseksi

Purra uskoo suurten EU-maiden kääntyvän samalle kannalle talven tullen.

EU:n päästökauppa pitäisi keskeyttää sodan vuoksi, jotta sähkön hintaa saataisiin laskettua, esittää perussuomalaiset.

Puheenjohtaja Riikka Purran mielestä on epäoikeudenmukaista, että päästökauppa nostaa myös päästöttömästi tuotettujen ydin- ja vesivoimasähkön hintaa. Lisäksi päästöoikeuksia pitäisi lisätä, hän esittää.

– Euroopassa on sota. Se on peruste, jolla koko päästökauppajärjestelmä voidaan keskeyttää, ainakin muutamaksi vuodeksi. Päästökaupan keskeyttämisellä voidaan laskea sähkön hintaa, arviolta jopa 30–50 prosenttia. EU-tason päästökaupan keskeyttämisellä olisi siis mahdollista jopa puolittaa sähkön hinta, Purra laskee tiedotteessa.

Purra uskoo, että suuret EU-maat alkavat kannattaa päästökaupan keskeyttämistä talven tullen.

Lisäksi Purra esittää sähkökauppamallin uudistamista. Purran mukaan nykymallin ongelmana on, että kaiken sähkön hinta määräytyy kalleimman energiamuodon mukaan, joka on yleensä kivihiili. Sääolosuhteet vaikuttavat voimakkaasti hintatasoon ja tuulisella säällä voi syntyä ylituotantoa, joka painaa sähkön käytännössä ilmaiseksi.

Liian halpa sähkö syrjäyttää muuta tuotantoa

– Liian halpa sähkö työntää markkinoilta pois muita tuotantomuotoja, jotka eivät kykene kilpailemaan niin alhaisilla hinnoilla. Mutta juuri näitä tuotantomuotoja tarvitaan, kun ei tuule tai paista, Purra selittää.

Purran mukaan se, että yli 80 prosenttia suomalaisesta sähköstä on päästötöntä, ei näy kuluttajan maksamassa hinnassa.

– Tämä mädän järjestelmän epäkohta on korjattava. Se on mahdollista erottamalla sähköenergian ja päästöoikeuksien markkinat toisistaan. Sähkön hinta määräytyisi toteutuneiden päästöjen mukaan. Tästä hyötyisivät erityisesti kansalaiset ja teollisuus.

Perussuomalaiset aikoo Purran mukaan valmistella asiasta konkreettisia esityksiä ja toivoo saavansa tukea muilta puolueilta.

Purra toistaa samalla perussuomalaisten aiemmat esitykset hiilineutraalisuustavoitteen lykkäämisestä vuoteen 2050 ja turpeen palauttamista osaksi Suomen energiapalettia.

– Turve on ainoa kotimainen, huoltovarma, säävarma, helposti varastoitava energiamuoto ja jota kannattaa polttaa puun kanssa, joten sen merkityksen on syytä korostua tällaisina aikoina. Turve täytyy palauttaa uusiutuvaksi, ja sen käyttämisen kannustimet täytyy korjata, Purra esittää.