Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NYT: Kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie hengityskoneessa, vaarassa menettää silmänsä ja maksa vaurioitunut

Perjantaina kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie on hengityskoneessa, eikä hän pysty puhumaan, kertoi Rushdien agentti Andrew Wylie lausunnossaan New York Timesille ja useille muille medioille lauantaina.

Wylien mukaan Rushdie on vaarassa menettää toisen silmänsä, hänen kädestään on katkennut hermoja ja maksa on vaurioitunut.

Rushdien kimppuun hyökättiin Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa, kun hän oli aloittamassa esitelmää.

Rushdien ja häntä haastatelleen Ralph Henry Reesen kimppuun hyökännyt mies otettiin kiinni välittömästi. Poliisi ei ole kertonut tietoja hyökkääjän mahdollisesta motiivista. Poliisin mukaan hyökkääjä on 24-vuotias mies, joka on kotoisin Fairfieldistä New Jerseyn osavaltiosta.

Hyökkääjää vastaan on nostettu syyte Rushdien tapon yrityksestä sekä Reesen pahoinpitelystä, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Rikosnimikkeet voivat vielä muuttua tutkinnan edetessä.

New Yorkin osavaltion poliisin edustaja Eugene Staniszewski kertoi toimittajille, että puukotuksen jälkeen tilaisuudessa paikalla olleet ihmiset olivat rynnänneet hyökkääjän päälle ja taltuttaneet tämän. Sen jälkeen paikalla ollut poliisi pidätti hyökkääjän.

Yleisössä ollut lääkäri antoi sen jälkeen ensiapua Rushdielle ja Reeselle, kunnes paikalle hälytetyt ensihoitajat saapuivat.

Poliisin mukaan Reese sai hyökkäyksessä vammoja kasvoihin, mutta hän on päässyt jo pois sairaalasta.

Ajatollah Khomeini langetti kuolemantuomion Rushdielle

75-vuotias Rushdie teki kirjailijana kansainvälisen läpimurtonsa vuonna 1981 kirjallaan Keskiyön lapset, joka voitti arvostetun Booker-palkinnon ilmestymisvuonnaan. Rushdie tunnetaan kuitenkin parhaiten vuonna 1988 ilmestyneestä kirjastaan Saatanalliset säkeet.

Sen jälkeen kun Rushdielta ilmestyi kirja Saatanalliset säkeet, Iranin edesmennyt uskonnollinen johtaja ajatollah Khomeini antoi Rushdiesta 1980-luvun lopussa uskonnollisen lausunnon eli fatwan, jossa hän langetti Rushdielle kuolemantuomion. Kirja on edelleen kielletty useissa maissa Aasiassa ja Lähi-idän maissa, sillä jotkut muslimit ovat tulkinneet kirjan olevan epäkunnioittava profeetta Muhammedia kohtaan.

Fatwan vuoksi intialais-brittiläinen Rushdie joutui piileskelemään lähes vuosikymmenen ajan ja joutui muuttamaan jatkuvasti paikasta toiseen Britanniassa. Tuolloin Britannian hallitus oli luvannut Rushdielle poliisisuojelua. Kirjailija ei voinut paljastaa olinpaikkaansa edes omalle perheelleen.

Myös Saatanallisten säkeiden kääntäminen on ollut hengenvaarallista. Vuonna 1991 Rushdien japanilainen kääntäjä murhattiin. Myöhemmin myös kirjan italialaista kääntäjää puukotettiin ja kirjan norjalaista kustantajaa ammuttiin, mutta he selviytyivät hengissä. Lisäksi useat kääntäjät ovat saaneet tappouhkauksia.

Fatwaa ei ole edelleenkään peruttu, mutta Rushdie palasi normaalimpaan elämään 1990-luvun lopulla. Tuolloin Iran totesi, ettei se tue enää aikeita Rushdien salamurhaamiseksi.

Iranin konservatiivinen lehdistö ylisti hyökkääjää

Iranin ultrakonservatiiviset sanomalehdet ylistivät hyökkääjää lauantaina.

– Bravo tälle rohkealle ja velvollisuudentuntoiselle miehelle, joka hyökkäsi luopion kimppuun, Kayhan-lehti kirjoitti.

– Suudelkaamme sen käsiä, joka repi Jumalan vihollisen niskan veitsellä, lehti lisäsi.

Iranin ydinneuvottelijoiden neuvonantaja Wienissä, Mohammad Marandi, tviittasi "ettei hän vuodata kyyneleitä islaminuskoisia ja islamia kohtaan loputonta vihaa ja halveksuntaa suoltavan kirjailijan takia".

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Korjattu 14.8. klo 12.56: hyökääjää vastaan on nostettu syyte tapon yrityksestä, ei murhan yrityksestä.