Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmarinen: Työntekijämäärä yrityksissä kasvoi edelleen

Eläkeyhtiö Ilmarinen kertoo, että työntekijämäärä nousi heinäkuussa yhtiön kokoamaan suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä yli kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala sekä henkilöstövuokraus.

– Seuraamistamme toimialoista vain rakentaminen oli heinäkuussa pienessä laskussa. Työntekijämäärät ovat nyt nousseet noin puolentoista vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Hyvä kehitys on näkynyt laajasti koko Suomessa, sanoo Ilmarisen laskentaprosesseista ja datasta vastaava tiimipäällikkö Miika Aromaa tiedotteessa.

Työntekijämäärän kasvu kuitenkin hidastui verrattuna kesäkuuhun, jolloin määrä kasvoi neljä prosenttia vuoden takaisesta.

– Pidemmän aikaa jatkunut hyvä kehitys on loppuvuodesta joillain toimialoilla vaarassa kääntyä laskuun, Aromaa varoittaa.

Majoitus- ja ravitsemusalalla työntekijöiden määrä kasvoi heinäkuussa lähes 11 prosenttia, henkilöstövuokrauksessa hieman alle yhdeksän prosenttia, viestinnässä ja tietotekniikassa yli kuusi prosenttia sekä teollisuudessa lähes kolme prosenttia.

– Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä on noussut keväästä lähtien voimakkaasti. Alalla onkin havaittu jo kasvun esteitä, koska osaavaa työvoimaa ei riitä jokaiseen ravintolaan tai hotelliin. Pandemian aikana alalta on myös poistunut työntekijöitä, Aromaa arvioi.

Uhkana inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu

Suomen työllisyys ja palkkasummat kehittyivät alkuvuonna suotuisasti talouden elpyessä koronasta. Aromaa muistuttaa, että maailmankauppa on kuitenkin kärsinyt tuotantoketjujen pullonkauloista ja Kiinan koronarajoituksista.

– Venäjän hyökkäyssodan vuoksi asetetut talouspakotteet ovat vaikuttaneet Suomen vientiin ja teollisuustuotantoon. Inflaatio on kiihtynyt ennätystasoille, keskuspankit ovat kiristäneet rahapolitiikkaa nopeasti ja korkotaso on nousussa, Aromaa luettelee uhkia.

Ilmarisen suhdanneindeksi kuvaa työntekijämäärien muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.