Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husilla jälleen ongelmia Apotin kanssa – tiedotti potilaille tietoturvaloukkauksesta, jota ei ehkä tapahtunutkaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoi joukolle potilaita 18. elokuuta päivätyssä kirjeessä tietoturvaloukkauksesta, joka koskee tietojen luovutuskiellon tehneitä potilaita.

STT on nähnyt kirjeen, jossa kerrotaan potilastietojärjestelmän toimittajan Apotin ilmoittaneen Husille virhetilanteesta jo 17. kesäkuuta. Kirjeen mukaan esimerkiksi potilaskäyntien tietoja on tallentunut toisen rekisterinpitäjän rekisteriin. Tietoja on voinut päätyä esimerkiksi kuntien terveyskeskuksille luovutuskiellosta huolimatta, kirjeessä kerrotaan.

IS Digitodayn haastatteleman Husin vs. hallintoylilääkärin Veli-Matti Ulanderin mukaan sittemmin on käynyt ilmi, ettei tietoturvaloukkausta olisikaan tapahtunut.

– Odotamme vielä virallista vahvistusta, mutta saamamme tiedon mukaan selvittelyissä on käynyt ilmi, että näistä tiedoista on muodostunut Apottiin oma rekisterinsä, jonne ei ole ollut pääsyä minkään Apotti-organisaation käyttäjillä, vaan ainoastaan Apotin admin-käyttäjillä, Ulander sanoi IS Digitodaylle.

– Eli kukaan ei-asiaankuuluva ei ole päässyt tietoihin mitenkään käsiksi. Näyttäisi siis, että tietoturvaloukkausta ei ole tapahtunut.

STT ei tavoittanut Ulanderia kommentoimaan tilannetta keskiviikkoiltana.

Potilastietojärjestelmä Apotin ongelmista on uutisoitu useaan otteeseen viime vuosina.

.