Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät haluaa kymmenkertaistaa aurinkosähkön tuotannon vuoteen 2025 mennessä

Vihreiden eduskuntaryhmä esittää aurinkosähköstä apua fossiilienergian kriisiin tuuli- ja ydinvoiman rinnalle. Ryhmä katsoo, että päästöttömän energian tarpeen lisääntyessä aurinkoenergia on tärkeä lisä kestävän ja huoltovarman energiatalouden rakentamisessa.

– Aurinkosähköllä voisi tasapainottaa tuulivoiman tuotannon vaihtelua vuositasolla, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne viitaten siihen, että tuulivoiman vuotuinen tuotanto laskee kesäisin.

Harjanteen mielestä on välttämätöntä lisätä uuden, päästöttömän sähkön tuotantoa nopeasti ja kaikin tavoin.

– Se on lopulta ainoa keino painaa energian ja sähkön hinta kestävästi alas, hän totesi vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Turussa perjantaina.

Vihreät haluaa kymmenkertaistaa aurinkosähkön tuotannon vuoteen 2025 mennessä ja kaksikymmenkertaistaa sen vuoteen 2030 mennessä.

Viime vuonna aurinkosähköä tuotettiin Suomessa 0,3 terawattituntia. Vihreiden eduskuntaryhmän tavoite on, että vuonna 2035 tuotanto olisi 10 terawattituntia.

Silloinkin aurinkosähkö tuottaisi vain murto-osan maan energiasta, mutta se olisi silti vihreiden mielestä merkittävä lisä.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on Suomessa vielä lapsenkengissä, vaikka Harjanteen mielestä potentiaalia olisi. Hän vertaa Suomea Saksaan, jonka kokoinen maa Suomi pinta-alaltaan lähes on.

– Suomessa tuotettu aurinkosähkö on alle prosentti Saksassa tuotetusta.

Energiaomavaraisuuslainasta päätöksiä lähiaikoina

Vihreiden aiemmin esittämä ja jo valmistelussa oleva energiaomavaraisuuslaina on Harjanteen mielestä saatava nopeasti käyttöön. Energiaomavaraisuuslainalla on tarkoitus edistää kotitalouksien, pk-yritysten ja asunto-osakeyhtiöiden siirtymää pois fossiilisista energialähteistä.

Uusi takausmalli kohdistuisi esimerkiksi investointeihin, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta tai uusitaan lämmitysjärjestelmiä uusiutuvia energiamuotoja kuten maalämpöä, tuuli- ja aurinkoenergiaa hyödyntäviksi.

Energiaomavaraisuuslainasta on hallituksessa yhteisymmärrys, mutta tekniset kriteerit voivat vielä tarkentua. Vihreistä kerrotaan, että valmista tullee lähiaikoina.

Lisäksi vihreät muun muassa keventäisi aurinkosähkön pientuotannon verotusta laskemalla myynnin ja asennuksen arvonlisäveron nollaan sekä korottaisi energiaremonttien kotitalousvähennystä.

Suomeen tarvitaan vihreiden mielestä myös suuria aurinkopuistoja.

– Esimerkiksi poistuville turveturvetuotantoalueille sopii paneeleja, Harjanne sanoi.