Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa Venäjälle aseita ja ampumatarvikkeita eikä aio toimittaa jatkossakaan

Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa aseita ja ampumatarvikkeita Venäjälle, kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA. Maan ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat sanoi Venäjän aikovan pyytää apua varastojensa täydentämiseen Ukrainan sodan vuoksi.

– Emme ole koskaan aiemmin vieneet aseita tai ammuksia Venäjälle, emmekä suunnittele tekevämme niin jatkossakaan, Pohjois-Korean puolustusministeriön edustaja ilmoitti lausunnossaan KCNA:lle.

Valkoinen talo sanoi aiemmin tässä kuussa, että Venäjä aikoo ostaa tykistökranaatteja sekä raketteja Pohjois-Koreasta Ukrainan taisteluita varten. Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi Yhdysvaltojen uskovan, että Venäjän ostot "voisivat sisältää miljoonia patruunoita, raketteja ja tykistökranaatteja".

Kirby korosti tuolloin Yhdysvaltojen tiedustelutietoihin viitaten, ettei hankintoja ollut vielä viety päätökseen eikä (Pohjois-Koreasta hankittujen) tarvikkeiden käytöstä Ukrainassa ollut viitteitä.

Venäjän liittolaisiin kuuluva Pohjois-Korea syytti lausunnossaan Yhdysvaltoja siitä, että Washington ja "muut vihamieliset voimat" ovat "levittäneet huhuja asekaupoista Venäjän ja Pohjois-Korean välillä".

Pohjois-Korea varoitti Yhdysvaltoja lopettamaan harkitsemattomien väitteiden esittämisen. Samalla Pohjois-Korea painotti pidättävänsä itsellään oikeuden viedä sotilastarvikkeita ulkomaille niin halutessaan.

Valkoinen talo on arvioinut, että tykistöammusten ostaminen eristetystä Pohjois-Koreasta ja lennokkien ostaminen Iranista osoittaa Venäjän olevan ahdingossa sitä vastaan määrättyjen pakotteiden vuoksi.