Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VATT: Exit-verosta pieni tuotto, mutta suuret hallinnointikustannukset

Hallituksen suunnitteleman arvonnousuveron eli niin kutsutun exit-veron hallinnolliset kustannukset olisivat verotuottoihin nähden todennäköisesti suuret, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) arvioi lausunnossaan.

VATT:n mukaan uusi exit-vero eli maastapoistumisvero koskettaisi vain pientä määrää verovelvollisia. Lisäksi sen tuotto jäisi vähäiseksi ja vaihtelisi voimakkaasti eri vuosien välillä.

Arvonnousuvero tarkoittaa sitä, että Suomessa kertyneen omaisuuden myyntivoitot verotettaisiin Suomessa myös silloin, kun omaisuus luovutetaan ulkomailla asuessa. Ehdotusta perustellaan verovälttelyn torjumisella.

VATT kertoo tiedotteessa, että sen tekeillä olevan tutkimuksen perusteella tiedetään ylipäätään, ettei suomalaisten maastamuutto väestötasolla juurikaan riipu maiden välisistä eroista tuloverotuksessa. Yksityishenkilöiden muuttoliikkeen reagoimisesta exit-veron kaltaiseen arvonnousuveroon taas ei ole tutkimustietoa.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan exit-veroa ei sovellettaisi, jos verotettavan omaisuuden käypä arvo olisi alle 500 000 euroa tai jos laskennallisen luovutusvoiton määrä olisi alle 100 000 euroa.

Toteuttamiskustannukset puntariin

VATT arvioi, että luonnoksessa esitetty sääntely olisi pääpiirteissään toimivaa, koska sen käyttöönotto heikentäisi verosuunnittelun mahdollisuuksia eikä se rajoittaisi merkittävästi muuta kuin verovälttelyyn pyrkivää muuttoliikettä.

– On olennaista arvioida uudesta verosta saatavaa taloudellista hyötyä ja sen aiheuttamia hallinnollisia kustannuksia. Näitä kustannuksia ja haitallisia vaikutuksia tulisi sekä verovelvollisille että veroviranomaiselle, VATT jatkaa.

Tutkimuslaitos arvioi, että exit-veron toteuttamisen kustannusten suuruusluokkaa ja koko veron tarkoituksenmukaisuutta olisikin syytä punnita lain jatkovalmistelussa. Olennaisin haitta lain säätämisestä saattaisi VATT:n mukaan olla uudesta verosta aiheutuva hallinnollinen taakka ja verojärjestelmän monimutkaistuminen.