Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran painostaa mielenosoituksia tukevia julkkiksia ja toimittajia – "Ryhdymme toimiin niitä julkisuuden henkilöitä vastaan, jotka ovat lietsoneet mellakoiden liekkejä"

Iran painostaa julkisuuden henkilöitä ja toimittajia, jotka ovat osoittaneet tukensa maassa lähes kaksi viikkoa jatkuneille mielenosoituksille. Protestit ovat saaneet tuekseen elokuvantekijöitä, urheilijoita, muusikoita ja näyttelijöitä.

– Ryhdymme toimiin niitä julkisuuden henkilöitä vastaan, jotka ovat lietsoneet mellakoiden liekkejä, Teheranin provinssin kuvernööri Mohsen Mansouri sanoi Iranin puolivirallisen uutistoimiston Isnan mukaan.

Iranin oikeuslaitosta johtavan Gholamhossein Mohseni Ejein mukaan "järjestelmän tuen ansiosta kuuluisaksi tulleet ovat liittyneet vihollisiin vaikeina aikoina".

Tukea mielenosoituksille ja iranilaisille naisille on osoitettu myös kansainvälisesti. Tukimielenosoituksia suunnitellaan lauantaille 70 kaupungissa.

Kiinniotettujen toimittajien määrä kasvaa

Mielenosoitukset Iranissa alkoivat maan viranomaisten ilmoitettua nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin kuolleen sen jälkeen, kun siveyspoliisi oli pidättänyt naisen väärin puetun hijabin takia.

22-vuotias Amini kuoli syyskuun 16. päivänä, kolme päivää pidätyksensä jälkeen. Iranin viranomaiset ovat väittäneet, että Amini olisi kuollut vankeudessa sydänkohtaukseen ja kärsinyt terveysongelmista. Mielenosoittajat ja Aminin läheiset kuitenkin uskovat, että tämä kuoli todellisuudessa poliisin pahoinpitelyyn.

Keskiviikkoon mennessä Iranin mielenosoituksissa on pidätetty ainakin 25 toimittajaa, Committee to Protect Journalists -järjestö kertoi.

Iran pidätti torstaina toimittaja Elahe Mohammadin, joka raportoi Aminin hautajaisista, hänen asianajajansa kertoi.

Paikallinen poliisi on pidättänyt myös toimittaja Niloufar Hamedin, joka auttoi paljastamaan tapauksen maailmalle vierailemalla Aminin luona sairaalassa naisen ollessa vielä koomassa.

"Iraniin ei tule hallinnonmuutosta"

Mielenosoituksissa on kuollut ainakin 76 ihmistä, kertoi Oslossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR) tiistaina.

Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian sanoi YK:n kokouksessa, että mielenosoitukset eivät horjuta valtion vakautta merkittävästi.

– Iraniin ei tule hallinnonmuutosta, hän sanoi NPR-radiolle New Yorkissa keskiviikkona. Hän jatkoi sanomalla, ettei iranilaisten tunteilla tulisi leikkiä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vedonnut Iranin presidenttiin Ebrahim Raisiin, jotta maan viranomaiset eivät käyttäisi kohtuutonta tai tarpeetonta väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.