Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin puolelta viime yönä Kaakkois-Suomen rajalle tulleista venäläisistä evätty pääsy Suomeen – perjantaina rajalle odotetaan tasaista tulijoiden virtaa

Liikenne Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli rauhallinen viime yönä, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Puolenyön ja aamuviiden välillä tapahtui noin 380 maahantuloa Venäjältä Suomeen alueen rajanylityspaikoilla, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen STT:lle. Maahantulijoiden joukossa voi olla myös muita kuin venäläisiä.

Yön aikana raja-asemille tulleiden Venäjän kansalaisten maahan pääsystä noin 40–50 prosenttia on evätty, arvioi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

– Emme tilastoi epäämisten suhdetta verrattuna muuhun rajaliikenteeseen, joten kyseessä on karkea arvio, Lukkari sanoo.

Venäläisten viisumeja koskevat rajoitukset astuivat voimaan puolilta öin. Rajoituksilla pyritään estämään Venäjän kansalaisten matkustaminen Suomeen turistiviisumeilla ja kauttakulku muihin maihin Suomen kautta.

Venäjältä Suomen raja-asemille saapuvien venäläisten määrä tulee Lukkarin mukaan todennäköisesti kääntymään laskuun viiveellä.

– Osa matkustajista luopuu aikeistaan tulla Suomeen, kun he kuulevat uusista rajoituksista. Tieto ei kuitenkaan tavoita heti kaikkia.

Epäämisten määrä tulee pysymään Lukkarin mukaan korkeana tulevan viikonlopun ajan. Kun tieto rajoituksista leviää venäläisten keskuudessa, määrä voi lähteä laskuun.

Muutamien satojen metrien jonot

Lukkari ennustaa Kaakkois-Suomen rajalle perjantaille tasaista tulijoiden virtaa Venäjän suunnalta. Tulijoiden kokonaismäärää ja jonotusaikaa on kuitenkin tässä vaiheessa vaikea arvioida.

– Jonotusajat riippuvat paljon siitä, kuinka paljon matkustajien maahan pääsyn epäämisiä tulee. Niiden käsittelyssä kestää, mikä taas näkyy jonojen pituudessa.

Kaikilla Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on Lukkarin mukaan tällä hetkellä muutamien satojen metrien pituiset jonot. Liikennettä säännöstellään tarvittaessa, jos jonot uhkaavat kasvaa liian pitkiksi.

Turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua hakeneiden määrät eivät ole kasvaneet viime päivinä merkittävästi. Eilen Kaakkois-Suomen raja-asemilla ei ollut yhtäkään turvapaikanhakijaa, ja tilapäistä suojelua haki 39 ihmistä.

Jos henkilö hakee turvapaikkaa raja-asemalla, maahan pääsyä ei Lukkarin mukaan evätä. Rajavartiolaitos ottaa vastaan turvapaikkahakemuksen, ja turvapaikkaprosessi aloitetaan. Sen jälkeen henkilö ja hakemus siirtyvät maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Suomeen saapui eilen noin 5 300 Venäjän kansalaista

Suomeen saapui torstaina maarajan ylitse vajaat 5 300 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitos. Maasta poistui saman päivän aikana noin 3 300 venäläistä.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta saapui eilen 4 600 Venäjän kansalaista, Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoo Twitterissä. Määrä oli reilut 300 enemmän kuin keskiviikkona, mutta vajaat 1 400 vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Suomesta lähti samojen rajanylityspaikkojen kautta eilen noin 2 800 Venäjän kansalaista. Luvut ovat lähes samat kuin toissapäivänä ja viikko sitten.

Tilapäistä suojelua haki Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla eilen 39 ihmistä, ja turvapaikanhakijoita ei ollut yhtään. Myöskään väärennettyjä asiakirjoja ei havaittu eilen näillä raja-asemilla.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 10.36: Tarkennettu jutun otsikkoon ja alkuun, että noin puolelta Kaakkois-Suomen rajalle saapuneista venäläisistä oli evätty pääsy Suomeen. Heitä ei ollut siis varsinaisesti käännytetty.