Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP: Kaksi suomalaista sijoittajaa menetti sijoitushuijauksessa 250 bitcoinia – vastaa nyt 4,6 miljoonaa euroa

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi tutkinnan, joka koskee suomalaisiin sijoittajiin vuosina 2019–2021 kohdistunutta virtuaalivaluuttahuijausta.

Poliisin mukaan asianomistajia erehdytettiin sijoittamaan verkossa toimiviin alustoihin, joista heille luvattiin huomattavia voittoja. Kaksi suomalaista on menettänyt yhteensä noin 250 bitcoinia. Sijoitushetkellä se on tutkinnanjohtajan mukaan ollut noin 2–3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä se vastaa noin 4,6:ta miljoonaa euroa.

Poliisin mukaan sivustoilla oli tekaistuja kaavioita, joiden mukaan sijoitusten arvo oli noussut.

– Yksi uhri on kertonut poliisille, että sivuston mukaan hän oli saamassa jopa kymmenien miljoonien voittoja. Myöhemmin asianomistajiin on otettu sivustoilta yhteyttä ja kerrottu, että heidän sijoittamansa virtuaalivaluutta ja heidän voittonsa ovat "jumissa" ja että heidän pitää siirtää lisää bitcoineja, jotta heidän varansa ja voittonsa saadaan vapautettua, sanoo tutkinnanjohtaja Hans Fagerström tiedotteessa.

Virtuaalivaluuttasiirtojen jäljittäminen mahdollista, mutta työlästä

Poliisi jäljitti esitutkinnassa virtuaalivaluuttasiirtoja. Tutkinnassa selvisi, että rahat oli siirretty rahanpesuverkostoihin niiden alkuperän häivyttämiseksi.

– Tässä jutussa on puhtaasti kyse virtuaalivaluutan jäljittämisestä. Se on todella työläs prosessi, mutta mahdollista, kun on asiaan vihkiytyneitä tutkijoita, joilla on taito siihen. Se vaatii myös aikaa, Fagerström sanoo STT:lle.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset on tehty ulkomailta.

Yksi epäilty vangittiin ensin poissaolevana. Myöhemmin hänet saatiin kiinni Ranskassa ja vangittiin lopulta Suomessa, Fagerström sanoo. Rikoshyödystä on hänen mukaansa saatu takavarikkoon noin 100 000 euroa.

Poliisi neuvoo ennen sijoittamista ottamaan selvää ja etsimään käyttökokemuksia valitusta sijoitusalustasta sekä tarkistamaan mahdolliset varoitukset Finanssivalvonnan sivuilta. Etäkäyttöohjelmia ei poliisin mukaan kannata ladata laitteille tai virtuaalivaluuttalompakon tunnuksia luovuttaa muille.

Jos epäilee joutuneensa sijoituspetoksen uhriksi, poliisi neuvoo olemaan välittömästi yhteydessä pankkiin ja tekemään poliisille rikosilmoituksen.