Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakkois-Suomen rajalla kuluvan vuorokauden aikana noin 1 200 maahantuloa, valtaosa venäläisiä – 155 käännytettiin takaisin

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla on tapahtunut kuluvan vuorokauden aikana noin 1 200 maahantuloa, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartiosto alkuillasta. Näistä Venäjän kansalaisia on arviolta 80 prosenttia, kerrotaan rajavartioston johtokeskuksesta STT:lle.

Venäläisten viisumeja koskevat rajoitukset astuivat voimaan puoliltaöin. Rajoituksilla pyritään estämään Venäjän kansalaisten matkustaminen Suomeen turistiviisumeilla ja kauttakulku muihin maihin Suomen kautta.

Rajavartioston mukaan kuluvan vuorokauden aikana puolestayöstä klo 17:ään mennessä maahanpääsy on evätty noin 155:ltä. Lisäksi rajanylityspaikoilla 11 on hakenut turvapaikkaa ja 33 tilapäistä suojelua.

Viime yönä liikenne oli rauhallinen. Puolenyön ja aamuviiden välillä tapahtui noin 380 maahantuloa Venäjältä Suomeen Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla, kertoi Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen STT:lle. Maahantulijoiden joukossa voi olla myös muita kuin venäläisiä.

Yön aikana raja-asemille tulleiden Venäjän kansalaisten maahan pääsystä noin 40–50 prosenttia evättiin, arvioi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

– Emme tilastoi epäämisten suhdetta verrattuna muuhun rajaliikenteeseen, joten kyseessä on karkea arvio, Lukkari sanoi aamupäivällä.

Lukkarin mukaan Venäjältä Suomen raja-asemille saapuvien venäläisten määrä kääntyy laskuun todennäköisesti viiveellä.

– Osa matkustajista luopuu aikeistaan tulla Suomeen, kun he kuulevat uusista rajoituksista. Tieto ei kuitenkaan tavoita heti kaikkia.

Epäämisten määrä pysyy Lukkarin mukaan korkeana tulevan viikonlopun ajan. Kun tieto rajoituksista leviää venäläisten keskuudessa, määrä voi lähteä laskuun.

Muutamien satojen metrien jonot

Lukkari ennakoi Kaakkois-Suomen rajalle perjantaille tasaista tulijoiden virtaa Venäjän suunnalta.

– Jonotusajat riippuvat paljon siitä, kuinka paljon matkustajien maahan pääsyn epäämisiä tulee. Niiden käsittelyssä kestää, mikä taas näkyy jonojen pituudessa.

Alkuillasta Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskuksesta kerrottiin, että rajalle saapuva liikenne on vaihdellut päivän aikana, mutta merkittäviä jonoja ei ole syntynyt. Vilkkainta oli aamuyöstä.

Viiden aikaan alkuillasta Vaalimaalla ja Imatralla oli Venäjän suunnalta noin 200–300 metrin jonot, Nuijamaalla jonoa oli vain muutamia kymmeniä metrejä.

Turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua hakeneiden määrät eivät ole kasvaneet viime päivinä merkittävästi. Jos henkilö hakee turvapaikkaa raja-asemalla, maahan pääsyä ei Lukkarin mukaan evätä. Rajavartiolaitos ottaa vastaan turvapaikkahakemuksen, ja turvapaikkaprosessi aloitetaan. Sen jälkeen henkilö ja hakemus siirtyvät maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Suomeen saapui eilen noin 5 300 Venäjän kansalaista

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomeen saapui torstaina maarajan ylitse vajaat 5 300 venäläistä. Maasta poistui saman päivän aikana noin 3 300 venäläistä.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta saapui eilen 4 600 Venäjän kansalaista, Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi Twitterissä. Määrä oli reilut 300 enemmän kuin keskiviikkona mutta vajaat 1 400 vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin.

Suomesta lähti samojen rajanylityspaikkojen kautta eilen noin 2 800 Venäjän kansalaista. Luvut ovat lähes samat kuin toissapäivänä ja viikko sitten.

Tilapäistä suojelua haki Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla eilen 39 ihmistä, turvapaikanhakijoita ei ollut yhtään. Myöskään väärennettyjä asiakirjoja ei havaittu eilen näillä raja-asemilla.