Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: JSN:n puheenjohtaja Ylellä: Viestikoekeskus-uutisointi voi vaikuttaa yleisön luottamukseen suomalaiseen journalismiin

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen pitää Helsingin Sanomien Viestikoekeskus -uutisoinnista nostettua oikeusjuttua vakavana asiana, jonka vaikutusta journalistisen median uskottavuuteen on vielä liian aikaista arvioida.

Hyvönen kommentoi Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutusta noussutta tapausta Yleisradion Viimeinen Sana -ohjelmassa.

– Vaikutuksen arvioi lopulta jokainen itse. Asia on pahasti kesken. Mutta jos tulee tuomioita, niin sisältö on ratkaisevassa roolissa sen hyväksyttävyyden suhteen. Tuliko sieltä sellaista sisältöä, joka oli yhteiskunnallisesti niin merkittävää ja painavaa, että jopa lain rikkominen voi joidenkin mielestä olla hyväksyttävää, Hyvönen pohti.

Tilanne on Hyvösen mukaan siinä mielessä hankala, että lehden oli tarkoitus julkaista juttusarja. Ensimmäisen jutun yhteydessä luvattiin jatkoa, jota ei koskaan kuitenkaan tullut.

– Tässä on pikku ongelma sen arvioinnissa, että kuinka merkityksellistä tietoa Helsingin Sanomat oli kertomassa. Oliko sellaista, jolla saattaisi olla suurta merkitystä kun säädetään lakeja?

Kolme HS:n toimittajaa on syytteessä maanpetosrikoksista. Heille vaaditaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ei saanut syytettä.

Hyvönen sanoi pitävänsä tervetulleena, että STT:n päätoimittaja Minna Holopainen nosti keskusteluun esille kysymyksen päätoimittajan vastuusta. Holopainen sanoi pitävänsä käsittämättömänä, ettei Niemi ole oikeudessa alaistensa rinnalla vastaamassa Viestikoekeskus-jutusta, josta tiesi ennalta.

– Jonkun se vastuu pitää kantaa. Jos ei löydy vastuunkantajaa, niin se voi näyttäytyä vähän heikolta yleisön silmissä. Onko tämä väistelevää vai oikeasti vastuunkantavaa journalismia, Hyvönen kysyi.

Hyvösen mukaan on huolestuttavaa, miten poliisi on viime vuosina ryhtynyt tulkitsemaan julkisuuslakia niin, että esitutkinta-aineistoista salataan huomattavia osia.

– Jos tulisi tuomioita, niin se olisi todella hankala paikka, kun ei tiedetä mikä aiheuttaa rangaistuksen.

STT:n pääomistaja on Sanoma, joka julkaisee myös Helsingin Sanomia.

---

Juttua on korjattu su 2.9. klo 14.10. Jutusta on korjattu kohta, jossa kerrottiin Helsingin Sanomien toimittajien saamista syytteistä. He ovat syytteessä maanpetosrikoksista, ja heitä syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Alun perin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että Viestikoekeskus-uutisoinnista on nostettu maanpetossyytteet kolmea HS:n toimittajaa vastaan.