Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina päässyt merkittävään murtoon etelässä – mahdollisesti 25 000 venäläissotilaan huoltoyhteydet uhattuna

Ukrainan asevoimien joukot ovat toteuttaneet suurimman läpimurtonsa maan eteläosassa Hersonissa Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo Reuters.

Ukrainalaiset etenevät nopeasti Dnipro-jokea pitkin ja uhkaavat huoltolinjoja, joiden varassa on tuhansia venäläissotilaita.

Ukraina ei ole vahvistanut virallisesti saavutuksiaan, mutta venäläiset lähteet ovat myöntäneet Ukrainan panssarijoukkojen hyökkäyksen edenneen kymmeniä kilometrejä joen länsirantaa pitkin ja vallanneen takaisin useita kyliä.

Ukraina vaikuttaisi Reutersin mukaan hyödyntävän samalanlaisia taktiikoita edetessään Hersonissa, kuin se käytti syyskuussa maailman yllättäneessä Harkovan vastahyökkäyksessään. Ukrainan joukot tähtäävät saamaan haltuunsa Venäjän huoltoyhteyksiä, eristämään suuria määriä hyökkääjän joukkoja, pakottaen ne perääntymään.

Ukrainan kohteena olevien huoltoyhteyksien varassa on mahdollisesti jopa 25 000 venäläissotilasta Dnipro-joen länsirannalla. Ukraina on jo tuhonnut alueen tärkeimmät sillat ja pakottanut venäläiset rakentamaan väliaikaisia siltoja. Merkittävä eteneminen eristäisi venäläissotilaat kokonaan.

– Se, että olemme murtautuneet rintaman läpi tarkoittaa, että Venäjän asevoimat on jo menettänyt kykynsä hyökätä. Tänään tai huomenna se voi menettää kykynsä puolustautua, ukrainalainen sotilasasiantuntija Oleh Zhanov toteaa.

– Kuukauden työmme heidän tarvikkeiden tuhoamiseksi ja taistelukyvyn heikentämiseksi tarkoittaa, että he toimivat minimaalisilla annoksilla ammusten, polttoaineen ja ruoan suhteen.