Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoalan työkiistaan saatiin sopu, kaikki työtaistelutoimet päättyvät heti – Osapuolet kuvaavat ratkaisua eri termein

Hoitoalan pitkä työkiista päättyi maanantaina. Saavutetun sovun myötä kaikki työtaistelutoimet päättyivät välittömästi.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä palkansaajia edustavat hoitajajärjestöt Tehy ja Super hyväksyivät valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sunnuntaina tekemän sovintoesityksen.

Osapuolet kuvailivat saavutettua ratkaisua eri termein. KT:n mukaan ratkaisu löytyi palkkojen yhteensovittamisesta, joka tehdään joka tapauksessa osana sote-uudistusta. Harmonisaatio nostaa samoja työtehtäviä aiemmin eri työnantajille tehneiden palkat samalle tasolle.

Sen sijaan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kiisti tomerasti, ettei lainsäädännön piirissä olevasta harmonisaatiosta voida sopia sovittelijan pöydässä. Tehy nimittää samoja korotuksia omaksi lisäpalkkaohjelmaksi.

Palkkaharmonisaatiosta puhui myös sovittelija Sajavaara.

– Tässä on sovittu siitä, miten ja minkälaisella aikataululla uusien hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittaminen ja palkkausjärjestelmän kehittäminen tehdään, Sajavaara luonnehti sopua heti tuoreeltaan toimittajille.

Kuuden prosentin ohjelma

Palkkojen konkreettisesta korotustahdista osapuolet tiedottivat samansuuntaisesti. Kyseessä on kuuden prosentin nosto kolmessa vuodessa.

Tehyn laskelmien mukaan sairaanhoitajan keskimääräinen tehtäväkohtainen palkka ylittää 3 000 euron rajan vuonna 2025. Samaan aikaan lähihoitajan palkkio ylittää 2 600 euron rajan. KT:n mukaan palkat nousevat kolmessa vuodessa keskimäärin vähintään 13 prosenttia.

Ratkaisu sisältää myös erillisen 600 euron kertapalkkion koronapotilaiden hoitoon osallistuneille sekä useita parannuksia työoloihin. Korvaus kattaa työn maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin vuonna 2020. Kertapalkkio maksetaan maaliskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä ja sen edellytyksenä on, että palvelussuhde samaan työnantajaan on voimassa vielä ensi helmikuun loppuun.

Työhyvinvointia edistäviä parannuksia puolestaan ovat Tehyn ja Superin mukaan arkipyhä kokonaisena vapaapäivänä, vuosilomaoikeus myös arkipyhinä sekä niin sanotun joutuisan ruokailun käytäntö yleistyöaikamuodossa kuten lääkäreillä.

Ratkaisulla myös poistetaan työnantajilta mahdollisuus asettaa rekrytointikieltoja.

Sovittelijan mukaan sopu ei koske muita

Julkisen alan hoitajien työriitaa on soviteltu ensi kerran jo keväällä. Alan työehtosopimus umpeutui maaliskuun alussa.

Kunta-ala laajemmin sopi työehdoista alkukesästä sovittelulautakunnan esityksen pohjalta. Alalle sovittiin viisivuotinen palkkaohjelma, jonka myötä alan palkat nousevat 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi vuosina 2023–2027.

Nyt saavutettu sopu perustuu tähän muun kunta-alan työehtosopimukseen. Vaikka hoitajaliitot eivät vielä loppukeväällä liittyneet sopimukseen, siinä sovitut palkankorotukset koskivat myös hoitajia. Hoitajat liittyvät niin ikään muun kunta-alan työrauhaan, joka jatkuu huhtikuuhun 2025 loppuun.

Kunta-alan ratkaisu jäi osin seuraamaan hoitajaliittojen neuvottelua. Sajavaaran mukaan sopimus ei laukaise uutta neuvottelukierrosta kunta-alalla.

– Meidän käsityksemme on se, ettei se leviä muualle, koska se koskee hyvinvointialueita ja harmonisointitarvetta ei ole muualla, Sajavaara sanoi STT:lle.

Hämmennystä sovun sisällöstä

Tehyn ja Superin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ristikkäiset puheet saavutetun työmarkkinasovun sisällöstä herättivät laajaa hämmennystä tuoreeltaan maanantaina alkuillasta.

Tilannetta seurattiin erityisesti muissa kunta-alan ay-järjestöissä. Jos hoitajat olisivat saaneet itselleen muita suurempia palkankorotuksia, myös muu kunta-ala olisi voinut hyötyä näistä. Tällaista mahdollisuutta ei naapurijärjestöissä ainakaan tuoreeltaan haistettu.

– Onko siis niin, että kesällä Jukon ja Jaun neuvotteleman sopimuksen päälle tulee vain lakisääteinen palkkaharmonisaatio, joka tulisi joka tapauksessa, ja 600 euron kertaerä? kysyi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tviitissään.

Demokraatti-lehdelle antamassaan haastattelussa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvosteli varsin suorasanaisesti sitä, millaisena hoitajaliitot esittivät sopimuksen julkisuudessa.

– Esimerkiksi tämä kuuden prosentin korotus, josta Tehy ja Super puhuvat, niin eihän valtakunnansovittelija voi sopia toisin palkkaharmonisointirahasta, joka menee lain mukaan kaikille hyvinvointialueiden sote-työntekijöille. Tämä on suuren luokan huijaus, mikä sinne on nyt tehty, ihan bluffi, hän sanoi.

Maanantai-iltana JHL, Jyty ja Juko tiedottivat perehtyvänsä sovintoratkaisuun.

– Valtakunnansovittelijan ratkaisussa olevat palkankorotukset ja palkkaohjelma ovat täsmälleen samat kuin kesäkuussa muut osapuolet jo sopivat, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.

Palkansaaja- ja työnantajapuolen erilaiset luonnehdinnat hämmensivät tiedotustilaisuutta seuranneita laajasti.

– En minäkään ymmärrä… Taitavat olla osapuolet lisäksi aivan eri mieltä siitä, mitä sovittu, kirjoitti entinen valtakunnansovittelija Minna Helle asiaa koskevassa keskustelussa Twitterissä.