Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkea-arvoinen duuman jäsen kehotti armeijaa lopettamaan valehtelemisen Ukrainan sodasta

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan armeijan pitäisi lopettaa valehteleminen Ukrainan sodasta.

Andrei Kartapolov kertoi valtiollisen median toimittajien haastattelussa, että puolustusministeriön raportit eivät muutu tapahtumien mukaan. Kartapolovin mukaan tämä voi johtaa uskottavuuden menettämiseen ihmisten silmissä.

Venäjä on kärsinyt Ukrainassa merkittäviä tappioita varsinkin Hersonin alueella, missä ukrainalaisjoukot ovat edenneet nopeasti.

Brittitiedustelu: Ukrainan joukot jatkavat etenemistään

Ukraina jatkaa etenemistään maan koillis- ja etelärintamilla, kertoo Britannian sotilastiedustelu.

Harkovan alueella Ukrainan kerrotaan nyt vahvistaneen itselleen huomattavan alueen Oskiljoen itäpuolella. Sotilastiedustelun mukaan Ukrainan joukot voivat nyt todennäköisesti iskeä tykistöjärjestelmillään tärkeälle Svatoven ja Kreminnan väliselle tielle, mikä vaikeuttaa entisestään Venäjän kykyä ylläpitää huoltolinjojaan idässä.

Venäjän johtajien arvellaan olevan huolissaan siitä, että ukrainalaisjoukot lähestyvät Luhanskin alueen rajoja, jonka Venäjä on väittänyt liittäneensä itseensä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on puolestaan kertonut maan asevoimien etenevän nopeasti ja voimallisesti Ukrainan eteläosissa. Zelenskyi sanoi jokailtaisessa puheessaan myöhään tiistaina Ukrainan joukkojen vapauttaneen maanantain ja tiistain aikana suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

– Jo kymmeniä asutuskeskuksia on vapautettu Venäjän valekansanäänestyksiltä pelkästään tämän viikon aikana, Zelenskyi sanoi viitaten Venäjän syyskuun lopussa masinoimiin valekansanäänestyksiin, joiden jälkeen Venäjä ilmoitti liittäneensä neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä.

Zelenskyi luetteli kahdeksan Ukrainan vapauttamaa kaupunkia Hersonin alueella maan eteläosassa ja sanoi, ettei lista ollut täydellinen.

Venäläiskartatkin vahvistavat Ukrainan etenemisen

Myös Venäjän puolustusministeriön tiistain tilannekatsauksen kartoista näkyi, että venäläisjoukot ovat menettäneet runsaasti alueita Ukrainassa. Hersonin lisäksi kartoista näkyi, että Harkovan alueen itälaidalla venäläiset ovat vetäytyneet lähes kokonaan Oskiljoen rannoilta itään päin. Oskil ehti toimia muutaman viikon ajan rintamalinjana Ukrainan vallattua takaisin laajoja alueita Harkovan alueella syyskuussa.

Venäjän asettaman Hersonin miehityshallinnon johtajiin kuuluva Kirill Stemousov puolestaan vakuutteli, että venäläiset hävittäjät ja tykistö taistelevat Ukrainan joukkojen etenemistä vastaan.

– Ei ole syytä paniikkiin. Kyllä, räjähdyksiä voi kuulla, mutta niitä on harvakseltaan, Stremousov sanoi sosiaalisessa mediassa.

Putin allekirjoitti lain ukrainalaisalueiden väitetystä liittämisestä Venäjään

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jolla Venäjä liittää laittomasti neljä osittain miehittämäänsä Ukrainan aluetta itseensä. Hallituksen julkaisemissa asiakirjoissa kerrotaan Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueiden tulleen hyväksytyiksi Venäjän federaatioon maan perustuslain mukaisesti. Alueet muodostavat lähes viidesosan Ukrainasta.

Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa tiistaina. Maanantaina laki alueliitoksista meni odotetun yksimielisesti läpi myös parlamentin alahuoneessa eli duumassa.

Venäjän laittomat alueliitokset on tuomittu laajasti, eikä niillä ei ole kansainvälisoikeudellista pätevyyttä. Ukrainalaisalueiden Venäjään sulauttamisen verukkeena toimivat viime viikon tiistaina päättyneet valekansanäänestykset. Venäjä väittää, että yli 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Ukrainan jättämistä.

Putin määräsi viranomaiset ottamaan ydinvoimalan hallintaan

Presidentti Putin määräsi keskiviikkona viranomaiset ottamaan valvontaansa Euroopan suurimman ydinvoimalan, Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan.

– Hallinto tulee varmistamaan, että laitoksen ydintoiminnoista tulee liittovaltion omaisuutta, määräyksessä sanottiin.

Venäjän joukot ovat miehittäneet lähellä etulinjaa sijaitsevaa ydinvoimalaa maaliskuusta lähtien,

Ukrainan valtiollinen ydinvoimayhtiö Energoatom syytti jo aikaisemmin keskiviikkona Venäjää keinotekoisten pseudoyhtiöiden perustamisesta Ukrainaan.

YK:n alaisen Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi keskiviikkona olevansa matkalla Kiovaan keskustelemaan turvavyöhykkeen perustamisesta Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille.

Grossin mukaan vyöhykettä tarvitaan nyt "enemmän kuin koskaan".