Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jodiohjeistusta uudistettiin: Ministeriö suosittelee 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan kotiinsa joditabletteja

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Ohjeessa suositellaan, että kaikki 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa säteilyaltistusta kilpirauhaseen. Se on kaikkein haitallisinta kasvuiässä oleville, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa. Raskaana oleville jodia suositellaan säteilyvaaratilanteessa iästä riippumatta.

Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voidaan vähentää ottamalla lääkejoditabletti, jonka sisältämä ei-radioaktiivinen kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen niin, että radioaktiivisen jodin imeytyminen rauhaseen estyy. Lääkejodia pitää kuitenkin ottaa vain viranomaisen kehotuksesta, ei koskaan omin päin. Säteilyvaaratilanteessa pelastusviranomaiset lähettävät niiden käyttöä ohjeistavan vaaratiedotteen.

STM ja Säteilyturvakeskus korostavat, että säteilyvaaratilanteessa kaikkein tehokkaimmin säteilyaltistukselta suojaa sisälle hakeutuminen. Lääkejodin ottaminen on vasta toissijainen suojelutoimenpide.

Tabletteja ei siis pidä lähteä hankkimaan silloin, jos viranomainen on jo kehottanut siirtymään sisälle.

Edellinen joditablettiohje oli vuodelta 2002. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.