Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen tulee ensi vuonna tuhat kiintiöpakolaista – suurin osa syyrialaisia

Suomi ottaa ensi vuonna vastaan hieman yli tuhat kiintiöpakolaista, oikeusministeriö tiedottaa. Suurimman osan kiintiöstä muodostavat syyrialaiset pakolaiset, joita tulee noin 400 Libanonista ja Turkista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) johtama työryhmä päätti tänään, mistä pakolaisryhmistä ensi vuoden kiintiö koostuu. Suomen kiintiötä on valmisteltu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n antaman ehdotuksen pohjalta, tiedotteessa kerrotaan.

Syyrialaisten ohella Suomi ottaa ensi vuonna vastaan noin 200 afganistanilaista ja 160 kongolaista pakolaista. Lisäksi Suomeen tulee 130 pakolaista, jotka on evakuoitu Libyasta Ruandaan. Kiintiössä on myös 130 pakolaista, joiden kansalaisuutta tai lähtöaluetta ei ole rajattu, tiedotteessa sanotaan.

Pääosin samoja ryhmiä kuin viime vuosina

Tiedotteen mukaan kiintiön lähtökohtana on, että Suomi jatkaa pääosin samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina.

– Suomi jatkaa johdonmukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien pakolaisten vastaanottamista, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo tiedotteessa.

– Esimerkiksi afgaanipakolaisten valinnassa painotetaan sukupuolensa vuoksi uhattuja naisia ja tyttöjä, seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, vaarassa olevia lapsia ja nuoria, ihmisoikeuspuolustajia, naisaktivisteja ja toimittajia.

Eduskunnan on määrä päättää pakolaiskiintiöstä lopullisesti joulukuussa ensi vuoden talousarvion vahvistamisen yhteydessä.