Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sinisampi yritetään palauttaa takaisin Itämereen

Sinisampi yritetään palauttaa takaisin Itämereen Viron ja Suomen yhteisessä istutushankkeessa. Asiasta kertoi Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessaan torstaina.

Luken mukaan sinisampi on aikoinaan kuulunut Itämeren alkuperäiseen kalastoon, mutta se katosi merestä 1900-luvulla. Hankkeen tarkoitus on saada sinisampi jälleen lisääntymään Itämeressä luonnonvaraisesti.

Hankkeessa istutetaan vähintään puoli miljoonaa sinisammen poikasta Viron Pärnunjokeen ja Narvajokeen. Näistä joista sinisampien on määrä laskeutua vuosiksi Itämereen, josta niiden on tarkoitus palata takaisin jokiin kutemaan.

Vaikka sampia ei yritetä palauttaa Suomen jokiin, ne tulevat Luken mukaan vaeltamaan myös Suomen vesialueille. Ensimmäiset sinisammet voidaan havaita Suomessa arviolta vuoden päästä.

Suomessa viimeisin havainto luonnonvaraisesta sinisammesta on peräisin 1930-luvulta. Itämeren tiettävästi viimeinen sinisampi pyydettiin Viron aluevesiltä vuonna 1996.