Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on voinut tappaa jopa 50 000 delfiiniä Mustallamerellä

Täysimittainen sota Ukrainassa on voinut koitua jopa 50 000 delfiinin kohtaloksi Mustallamerellä, arvioi ukrainalainen biologi Ivan Rusev. Asiasta uutisoivat muun muassa amerikkalainen uutisviikkolehti Newsweek ja Ukrainskaja Pravda.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Tuzly Lagoonsin kansallispuiston tieteellisenä johtajana toimiva Rusev kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että sodan aikana kuolleiden delfiinien määrä voi olla paljon suurempi kuin aiemmin uskottiin.

Delfiinien kuolemat johtuvat Rusevin mukaan venäläisten sotalaivojen toiminnasta.

– Pinta-alukset ja sukellusveneet luovat voimakkaita ääniä, jotka iskevät delfiineihin. Seurauksena ne eivät voi suunnistaa, sokeutuvat ja osuvat miinoihin. Venäjä toteuttaa ekomurhaa Ukrainassa ja tuhoaa kaiken elävän, Rusev kirjoittaa.

Aikaisemmin Rusev arvioi ainakin 5 000 delfiinin kuolleen.

– Muistutan, että merestä huuhtoutuu vain noin viisi prosenttia kaikista kuolleista eläimistä. Loput 95 prosenttia menee yksinkertaisesti meren pohjaan, emmekä voi rekisteröidä niitä. Niitä ei voida havaita ja laskea rannalta. Siispä arvioimme luultavasti ainakin 50 000 valaan kuolleen Venäjän barbaarisen sodan aikana, mikä on aivan kauheaa meren ekosysteemille.

Mustanmeren rannalle ei ole Rusevin mukaan huuhtoutunut kuolleita delfiinejä viime kuukausina. Hän on nähnyt vain eläviä pullonokkadelfiinejä, mitä hän pitää harvinaisena. Hänen tiedossaan ei myöskään ole, että kuolleita delfiinejä olisi löytynyt muualta Mustanmeren rannikoilta tai muista alueen maista.