Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM-kisaisäntä Qatarin siirtolaistyöntekijät valittavat maksamattomista palkoista

Jalkapallon MM-kilpailujen isäntämaa Qatarissa maksamattomat palkat ovat siirtolaistyöntekijöiden keskeinen valituksen aihe, kertoo YK:n kansainvälinen työjärjestö ILO. Järjestön raportissa Qataria kehotetaan vahvistamaan työlainsäädäntöä koskevien uudistusten täytäntöönpanoa.

Järjestön mukaan työntekijöiden valitukset ovat kaksinkertaistuneet vuodessa yli 34 000:een sen jälkeen, kun uusi verkkoalusta otettiin käyttöön.

– Suurin osa valituksista koskee maksamattomia palkkoja ja lisiä työsuhteen päättyessä sekä sitä, ettei vuosilomaa ole myönnetty tai maksettu, raportissa sanotaan.

10 500 tapausta on päätynyt työtuomioistuimeen, jossa työntekijät ovat voittaneet suurimman osan käsitellyistä jutuista.

Raportin mukaan lämmöstä johtuvien terveysongelmien vuoksi hoidettujen työntekijöiden määrä on pudonnut sen jälkeen, kun uusia rajoituksia otettiin käyttöön vuonna 2021. Qatarin Punainen puolikuu hoiti tänä kesänä 350:tä kuumuudesta kärsivää työntekijää, kun edellisvuonna sama luku oli 620 ja aiempina vuosina moninkertainen.

Qataria on arvosteltu ankarasti ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelusta. Jalkapallon MM-kilpailut alkavat maassa 20. marraskuuta.