Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappi menettää yhden kansanedustajan ja Kaakkois-Suomi kaksi kevään eduskuntavaaleissa, kertoo vaalijohtaja – lisäpaikat pakkautuvat Etelä-Suomeen

Lappi menettää yhden kansanedustajan ja Kaakkois-Suomi kaksi kevään eduskuntavaaleissa. Asiasta kertoo STT:lle oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen. Lisäpaikat menevät Helsingin, Uudenmaan ja Pirkanmaan vaalipiireihin. Paikkajaosta kertoi tänään myös MTV:n uutiset.

Vaalipiirien paikkamäärä riippuu vaalilain mukaan siitä, paljonko kunkin vaalipiirin kunnassa asuu Suomen kansalaisia. Kevään eduskuntavaalien paikkamäärän pohjana käytetään väkilukutietoa sen kuun viimeiseltä päivältä, joka on kuusi kuukautta ennen vaalipäivää.

Näin ollen kevään 2023 eduskuntavaalien paikkamäärä pohjautuu maanantain eli lokakuun 31. päivän väkilukutietoihin. Jääskeläisen mukaan Digi- ja väestötietovirasto toimitti tiedot oikeusministeriöön tiistaina ja paikkajako vahvistetaan 10. marraskuuta.

– Se (vahvistus) on puhdas muodollisuus, koska luvut eivät miksikään enää muutu, Jääskeläinen sanoo.

Lapin paikkamäärää putoaa kuuteen

Eduskuntaan valitaan keväällä Lapista kuusi kansanedustajaa nykyisen seitsemän sijaan ja Kaakkois-Suomesta 15, kun nykyinen määrä on 17. Lappi on jo ollut edustajamäärältään Manner-Suomen pienin vaalipiiri ja pienimpänä se jatkaa myös vuonna 2023.

Paikkamäärät lisääntyvät puolestaan alueilla, joissa Suomen kansalaisten määrä on kasvanut.

Helsingistä eduskuntaan nousevien kansanedustajien määrä nousee keväällä 23:een nykyisestä 22:sta. Uusimaa, paikkamäärältään Suomen suurin vaalipiiri, kasvaa entisestään 37 kansanedustajaan nykyisestä 36:sta. Uudeltamaalta ja Helsingistä valitaan ensi vuonna yhteensä 60 eli vajaa kolmannes kaikista Suomen 200 kansanedustajasta.

Pirkanmaan paikkamäärä nousee myös yhdellä 20:een.

Muiden maakuntien kansanedustajamäärät pysyvät samoina kuin ne olivat vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Suomessa on yhteensä 13 vaalipiiriä.

Kevään eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta 2023. Ennakkoäänestys on Suomessa 22.–28. maaliskuuta.