Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaalaistaustaista ihmistä Turussa puukottanut mies tuomittiin neljän vuoden vankeuteen – hakaristilippu ja PVL:n materiaali eivät riittäneet todisteiksi rasistisesta motiivista

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun keskustassa Aurasillan kupeessa ulkomaalaistaustaista ihmistä puukottaneen miehen neljän vuoden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä. Puukotus tapahtui heinäkuussa.

Tuomion mukaan parikymppinen mies lähti seuraamaan uhria Teatterisillan kohdalta. Aurakadun ylittämisen jälkeen hän hyökkäsi jokirannassa uhrin kimppuun ja löi tätä puukolla ylävartaloon. Hyökkäyksen jälkeen mies poistui paikalta ja uhri jäi yksin hämärään jokirantaan.

Puukonisku osui uhrin sisäelimiin, ja oikeuden mukaan hän olisi kuollut ilman nopeaa leikkaushoitoa.

Esapekka Eino Valerian Laaksonen, 22, myönsi syytteen, mutta kiisti yrittäneensä tappaa uhrin. Hän sanoi, että hänen tarkoituksenaan oli ainoastaan huitaista uhria veitsellä pakaran alueelle.

Suhtautumista ulkomaalaisiin kuvattiin suvaitsemattomaksi ja halventavaksi

Syyttäjä vaati oikeutta koventamaan rangaistusta rasistisen motiivin takia. Syyttäjä vetosi muun muassa syytetyn huoneesta tämän vanhempien kotoa löytyneisiin tavaroihin, kuten hakaristilippuun, Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) paitaan ja materiaaliin ja Adolf Hitlerin kirjaan. Huoneesta löytyi lisäksi useita teräaseita ja ilmakiväärejä. Todistajana asiassa kuullut henkilöt kuvasivat syytetyn suhtautumista ulkomaalaisiin ärsyyntyneeksi, suvaitsemattomaksi, rasistiseksi ja halventavaksi.

Syytetty itse kiisti rasistisen motiivin. Hän sanoi oikeudessa, etteivät esineet enää kuvaa hänen ajatusmaailmaansa, ja että hän on vain unohtanut hävittää ne.

Oikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että rikoksella olisi ollut rasistinen motiivi.

– Käräjäoikeus katsoo, ettei asiassa esitetty selvitys riitä osoittamaan, että Laaksonen vastoin kiistämistään olisi tehnyt rikoksen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen kuuluvasta vaikuttimesta.

Tuomiolla miehen syyksi luettiin myös laiton uhkaus. Hän oli teon jälkeen uhkaillut yhtä jutun todistajaa.