Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Inflaatio sekä sähkön hinta ja riittävyys huolettavat suomalaisia, luvassa lämmintä, Arizona menossa demokraateille

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Inflaatio sekä energian hinta ja riittävyys huolettavat suomalaisia eniten

Yli neljä viidestä suomalaisesta on huolissaan inflaatiosta sekä energian hinnasta ja riittävyydestä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä ja Kantar TNS:n toteuttamasta tutkimuksesta.

Lisäksi suomalaisia huolettaa sosiaali- ja terveyspalveluiden riittämättömyys, Venäjän sotilaalliset toimet ja painostus sekä Suomen velkaantuminen.

Vähiten suomalaiset kantavat huolta ilmastonmuutoksen seurauksista, korkotason noususta ja työttömyyden lisääntymisestä.

Lähes yhdeksän kymmenestä yli 60-vuotiaasta kertoi olevansa huolissaan Venäjän sotilaallisista toimista.

Kantar TNS:n lokakuun alussa toteuttamaan tutkimukseen haastateltiin runsaat tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista.

Tänään on luvassa osassa maata jopa 14 asteen lämpöä

Lauantaiksi on luvassa poutaista ja aurinkoista säätä suureen osaan maata, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Maan etelä- ja keskiosissa lämpötiloissa liikutaan noin kahdentoista asteen paikkeilla, ja lounaassa voidaan päästä jopa 14 asteeseen. Pohjois-Suomeen on ennustettu lumi- ja vesikuuroja.

Maan keskiosiin on myös luvattu kovia tuulenpuuskia. Tuulen nopeus voi yltyä puuskissa jopa kahteenkymmeneen metriin sekunnissa.

Lauantaille on annettu tuulivaroituksia kaikille merialueille sekä maan keski- ja itäosiin. Varoitukset jatkuvat ainakin kello yhdeksään asti illalla.

Seurakuntavaaleissa pääsee vielä tänään äänestämään ennakkoon

Tänään on seurakuntavaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä.

Kirkon viestinnästä kerrotaan, että äänestäminen näyttää monin paikoin lähteneen liikkeelle hieman edellisvaaleja hitaammin. Joillakin alueilla, esimerkiksi Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä, on kuitenkin äänestetty vilkkaammin kuin viime vaaleissa.

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein.

Seurakuntavaaleissa voivat äänestää kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.

Yhdysvaltalaismediat: Senaattorinpaikka Arizonassa menossa demokraatille, tilanne senaatissa tasan 49-49

Yhdysvaltain välivaaleissa vaa'ankieliosavaltio Arizonassa demokraattien Mark Kelly on uusimassa paikkansa senaatissa, kertovat useat maan suuret mediat, muun muassa uutistoimisto AP.

Kilpailu senaatin hallinnasta kongressissa on erittäin täpärä. Sekä demokraatit että republikaanit ovat nyt varmistaneet 49 paikkaa satapaikkaisessa senaatissa.

Ääntenlasku on senaattorinpaikan osalta yhä kesken Nevadan osavaltiossa, ja Georgiassa järjestetään joka tapauksessa uusintaäänestys joulukuussa.

Demokraateille senaatin hallintaan riittäisi tasan 50 paikkaa, sillä varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen.

Trumpin läheinen neuvonantaja vahvistaa: Ex-presidentti aikoo ilmoittaa tiistaina lähdöstään presidenttikisaan

Yhdysvalloissa maan entinen presidentti Donald Trump aikoo tiistaina kertoa, että lähtee kisaamaan presidenttiehdokkuudesta vuoden 2024 vaaleissa. Asian vahvisti Trumpin läheinen neuvonantaja Jason Miller perjantaina vieraillessaan Steve Bannonin podcastissa.

Trumpin on jo ennakoitu kertovan pian presidentinvaalisuunnitelmistaan, sillä hän ilmoitti juuri välivaalien äänestyspäivän alla valmistautuvansa kertomaan tulevana tiistaina isoja uutisia.

Mediatietojen mukaan Trumpin lähipiirissä on ollut erimielisyyttä siitä, kannattaako ex-presidentin kertoa ehdokkuussuunnitelmistaan tilanteessa, jossa välivaalien ääntenlasku on yhä kesken ja republikaanipuolueen tulos on jäämässä alle odotusten. (Lähde: AFP)

Biden aikoo kehottaa Kiinan Xitä hillitsemään Pohjois-Korean "pahimpia taipumuksia"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo kehottaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä hillitsemään Pohjois-Korean "pahimpia taipumuksia". Bidenin aikomuksista kertoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, kun Biden oli matkalla Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEANin ja G20-maiden kokoukseen Kambodzhaan.

Sullivanin mukaan Biden aikoo kertoa maanantain tapaamisessa Xille, että Pohjois-Korean aseellinen uhittelu johtaa Yhdysvaltojen asevoimien tehostettuun läsnäoloon Aasiassa.

Yleisesti uskotaan, että Kiinalla on vaikutusvaltaa Pohjois-Korean johtoon. Pohjois-Korea on viime aikoina tehnyt useita ohjuskokeita ja sen epäillään valmistelevan uutta ydinkoetta. (Lähde: AFP)

Kalle Rovanperällä murheellinen alku lauantaille: rengasrikko, uusi vaurio ja myöhästyminen

Toyotan suomalaiskuljettaja Kalle Rovanperällä on ollut hankala lauantai Japanin MM-rallissa. Erikoiskokeella kahdeksan suomalainen kolhi autoaan kallioon ja kärsi rengasrikon. Rovanperä kolhi autoaan lisää erikoiskokeella yhdeksän.

Erikoiskokeelta kymmenen Rovanperä myöhästyi lähdöstä, koska hän joutui korjailemaan autoaan. Rovanperä tuli lopulta erikoiskokeen maaliin yli minuutin pohja-ajan ajanutta Hyundain Ott Tänakia hitaampana.

Rovanperä on pudonnut tänään kokonaiskisassa sijalta kolme sijalle kaksitoista. Rallia johtaa Toyotan Elfyn Evans.

Tänään ajetaan vielä neljä erikoiskoetta.

Washingtonille 5-1-voitto Tampa Baysta

Jääkiekon NHL:ssä Washington Capitals vei kotijäällään 5–1-voiton Tampa Bay Lightningista.

Sonny Milano laukoi Washingtonin maaleista kaksi ja syötti yhden.

Darcy Kuemper torjui kotijoukkueen maalilla 28 kertaa, kun taas Tampa Bayn Andrei Vasilevski pysäytti kiekon 19 kertaa.

Pittsburgh Penguins puolestaan kävi hakemassa 4–2-vierasvoiton Toronto Maple Leafsista.

Penguinsin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen oli jo toisen ottelun peräkkäin poissa joukkueen kokoonpanosta. Sitä ennen Kapanen pelasi seitsemän viime otteluaan pisteittä.

Viime vuoden finalisti Boston Celticsille viides peräkkäinen voitto

Koripallon NBA:ssa viime vuonna finaalisarjan hävinnyt Boston Celtics otti viidennen peräkkäisen voiton, kun se kaatoi Denver Nuggetsin TD Gardenissa pistein 131–112.

Denver sinnitteli Bostonin kyydissä kolme neljännestä, mutta Boston meni menojaan päätösneljänneksellä vieden sen pistein 34–21.

Bostonin tehopelaajia olivat 34 pistettä upottanut Jayson Tatum ja 25 pistettä pussittanut Jaylen Brown. Kumpikin kahmi lisäksi kahdeksan levypalloa.

Denverin ykkösnimi oli 29 pistettä heittänyt Nikola Jokic.