Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kokkolaan suunnitellaan suurta vedyntuotantolaitosta – päätös noin puolen miljardin investoinnista lähivuosina

Kokkolaan kaavaillaan Suomen suurinta vedyntuotantolaitosta. Ahvenanmaalaistaustaisen projektikehitysyhtiö Flexensin suunnitteleman laitoksen päätuotteet olisivat vihreä vety ja ammoniakki.

Flexens kertoi tiistaina, että se on allekirjoittanut aiesopimuksen maanvuokrasopimuksesta, jolla rakennettaisiin kapasiteetiltaan noin 300 megawatin vedyntuotantolaitos Kokkolan suurteollisuusalueelle.

Toteutuessaan laitoksen olisi tarkoitus olla tuotantokäytössä vuoden 2027 lopulla.

Flexensin toimitusjohtaja Berndt Schalin kertoi STT:lle, että laitos työllistäisi suoraan useita kymmeniä ihmisiä.

Investoinnin arvoksi on haarukoitu noin 500 miljoonaa euroa. Tämänhetkisen arvion mukaan lopullinen investointipäätös voitaisiin tehdä loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025.

Valmista tuotantolaitosta pyörittäisi joko Flexens itse tai vaihtoehtoisesti teollinen kumppani.

Flexensin mukaan Kokkola valittiin suunnitellun laitoksen sijainniksi, koska aluella sijaitsee tuotantolaitokselle sopiva teollisuusekosysteemi.

– Kokkolassa on jo vedyntuotantoa, joka takaa vakiintuneen turvallisen toimintaympäristön. Lisäksi alueella on satama. Länsirannikolle onkin muodostumassa eräänlainen Suomen "vetyhub", koska alueella on saatavissa vedyntuotannossa tarvittavaa tuulivoimaa ja vihreää sähköä, Schalin sanoi tiedotteessa.

Vetyverkon kehittämistä selvitetään

Valtion omistama siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland käynnistää Flexensin kanssa selvityksen vetyverkon kehittämisestä Kokkolassa. Lisäksi Kokkolan Energia neuvottelee vedyntuotantolaitoksen hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmön tuotannossa.

Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää suunnitelmia vedyntuotantolaitoksesta iloisena uutisena sekä Keski-Pohjanmaalle että suomalaisen vetytalouden kehittymiselle.

– Kiinnostus vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantoon on kasvanut valtavasti viime vuosina. Toteutuessaan tämä hanke parantaa energiaomavaraisuutta sekä vahvistaa kotimaista lannoitetuotantoa maataloudelle, Lintilä sanoi tiedotteessa.