Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Poliisi ei ole havainnut kasvua tyrmäystippatapausten määrässä

Tilastotietoa baareissa tapahtuneista huumaustapauksista on vähän.

Baareissa tapahtuneet huumaustapaukset ovat olleet viime kuukausina paljon julkisuudessa. Esimerkiksi ravintola-alalta on esitetty arvioita, joiden mukaan tapausten määrä olisi lisääntynyt.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkisen mukaan poliisin tietoon ei kuitenkaan ole tullut tavallista enempää huumaustapauksia. Asiasta kertoo Yle.

– Kokemukseni mukaan rikosilmoituksia tehdään yleensä ryöpsähdyksinä. Kun asiaa nousee puheeksi vaikka somessa, useampi ihminen rohkaistuu kertomaan kokemastaan, Heikkinen sanoo Ylelle.

Tarkkaa tietoa esimerkiksi tyrmäystippojen käytöstä ei ole. Heikkisen mukaan niistä ei ole olemassa erillistä tilastoa, vaan tapaukset kirjataan pahoinpitelyepäilyiksi.

Osa tapauksista myös jää tilastojen ulkopuolelle, koska niistä ei tehdä rikosilmoitusta. Toisaalta tyrmäystippojen käyttöä saatetaan joskus epäillä tapauksissa, joiden syynä on liiallinen alkoholin nauttiminen.

Tyrmäystippoina käytetään usein lääkkeitä tai huumeita, joilla on unettava vaikutus. Helsingin yliopiston oikeuskemian professorin Ilkka Ojanperä arvioi Ylelle, että tippoina käytetään yleisimmin gammaa, ketamiinia sekä voimakkaita rauhoittavia lääkkeitä.

Huumaavia aineita ei yleensä tarvita suurta määrää, joten tippojen huomaaminen juomasta voi olla mahdotonta.