Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Oikeuskansleri selvittää THL:n roolia koronan tutkijana ja rokotusten suosittelijana

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti selvittää Terveydenhuollon ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) roolia koronan tutkijana ja rokotusten suosittelijana, kertoo Yle.

Kyse on siitä, että THL ohjaa kuntia koronan tehosterokotteiden antamisessa, ja samalla se myös tutkii koronarokotteista ja rokotteen ja tartunnan yhteisvaikutuksesta seuraavan vastustuskyvyn kestoa.

Ylen mukaan yksityishenkilö on pyytänyt oikeuskansleria selvittämään, ovatko THL:n tutkimuksen tekijät esteellisiä antamaan suosituksia niiden rokotteiden käytöstä, joiden vastustuskyvyn kestoa he samalla selvittävät. Kantelijan mielestä THL:n roolit tutkimuksen tekijänä ja rokotteiden suosittelijana ovat ristiriidassa.

THL:n näkemyksen mukaan sillä on lakiin perustuva velvollisuus tehdä rokotetutkimusta ja antaa rokotuksista suosituksia.

Ylen mukaan oikeuskanslerin selvitys ei valmistu ennen joulua.

Aiemmin Ilta-Sanomien mukaan monet asiantuntijat epäilivät, että THL:ssä hybridi-immuniteettitutkimus ja rokotussuositus olisivat sekoittuneet keskenään. Lisäksi he epäilivät, että hybridi-immuniteettitutkimuksen takia rokotussuosituksia ei laajenneta muun maailman tavoin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pyysi THL:ltä selvitystä IS:n artikkeliin liittyen. THL ilmoitti selvityksessään, että Ilta-Sanomien jutun väitteet ovat "salaliittoteorianomaisia" ja perättömiä.