Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tuomittiin kuolemantuottamuksesta Ruotsissa – painoi kiinni otetun maahan polvella, tämä tukehtui ja sydän pysähtyi

Ruotsissa on tuomittu poliisi kuolemantuottamuksesta. Tuomioistuin katsoi toteen osoitetun, että poliisi painoi maassa vatsallaan olleen miehen selkää polvellaan niin pitkään, että tämä kuoli tukehtumiseen ja siitä seuranneeseen sydämenpysähdykseen.

Tuomio on uutistoimisto TT:n mukaan ensimmäinen laatuaan Ruotsissa.

– Tämä on ensimmäinen kerta nykyaikana, kun poliisi on joutunut (Ruotsissa) syytteeseen toisen kuoleman aiheuttamisesta pitämällä kiinni, kertoi rikosoikeuden tutkija, oikeudenkäyntiä seurannut Annika Norée ennen tuomiota.

Poliisi tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja päiväsakkoihin. Yksi lautamiehistä oli eri mieltä ja olisi tuominnut poliisin lievemmin väärinkäytöksestä.

Todisteena oli video

Kuolemantapaus sattui 12. marraskuuta viime vuonna Lidingössä Tukholman lähellä. Poliisi ja tämän kollega olivat ottaneet kiinni ja panneet käsirautoihin huumeita ottaneen miehen, joka oli käyttäytynyt aggressiivisesti ja sekavasti.

Tuomioistuin otti huomioon todisteena videon, joka oli kuvattu on lähellä kiinniottopaikkaa olleesta kuorma-autosta. Videolla näkyy, kuinka poliisi pitää polveaan miehen selkää vasten rintakehän kohdalla lähes kahden minuutin ajan.

Poliisi aiheutti miehen kuoleman huolimattomuudellaan, arvioi erityissyyttäjän jaoston pääsyyttäjä Per Nichols. Tukholman käräjäoikeus yhtyi pääsyyttäjän näkemykseen.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 17.24: Yksi lautamiehistä oli eri mieltä tuomiosta ja olisi tuominnut poliisin lievemmin virkavirheestä. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti yhdestä valamiehistöstä, joka olisi ollut eri mieltä ja halunnut tuomita poliisin väärinkäytöksestä.