Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sotevaliokunta ehdottaa muutoksia yrittäjien eläkelakiin, esitys kelpaa nyt myös Suomen Yrittäjille

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä yrittäjien eläkelain uudistamisesta. Valiokunta esittää kuitenkin mietinnössään muutoksia esitykseen. Muutosten myötä myös lakiesitystä tiukasti kritisoinut Suomen Yrittäjät ry kääntyi kannattamaan sitä.

Yrittäjien eläkelaki on muuttumassa niin, että yrittäjien eläkekertymän ja muun sosiaaliturvan määrittävän työtulon lähtökohtana olisi toimialan mediaanipalkka. Hallituksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja vähentää alivakuuttamista, ja muutoksen tarkoituksena on ollut saada työtulo vastaamaan nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa.

Valiokunta ehdottaa lakiehdotusta muutettavaksi niin, että säännöksen sanamuoto ohjaa eläkelaitosta kokonaisarvion tekemiseen. Arviossa otettaisiin mediaanipalkan ohella huomioon tasapuolisesti muitakin seikkoja kuin mediaanipalkka, kuten yrittäjän työpanoksen määrää ja arvoa kuvaavat tiedot. Näin työtulo voi asettua mediaanipalkkaa suuremmalle tai pienemmälle tasolle.

Valiokunta korostaa myös, että aloittavilla yrittäjillä ei välttämättä synny taloudellista tulosta.

Valiokunta ehdottaa muutosta myös siihen, miten työtulo tarkistetaan. Hallituksen esitys toisi eläkeyhtiöille velvollisuuden tarkistaa yrittäjän työtulo kolmen vuoden välein. Valiokunta ehdottaa, että kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla tarkistus voi olla enintään 4 000 euroa kerrallaan. Tämän tarkoituksena olisi kohtuullistaa muutosten vaikutuksia.

Kokoomus jätti mietintöön vastalauseen. Kokoomuksen mielestä yrittäjän näkemyksellä pitäisi olla painoarvoa ja lakiesityksessä olisi pitänyt korostaa yrittäjien itsensä asemaa luotettavan tiedon lähteenä.

Suomen Yrittäjät: Esitys syytä hyväksyä

Suomen Yrittäjät oli kritisoinut kesäkuussa annettua lakiesitystä kovin sanoin ja vaatinut siihen muutoksia. Etujärjestö otti valiokuntakäsittelyssä tulleet muutokset tervetulleina vastaan ja ilmoitti kannattavansa nyt esitystä.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan esittämät muutokset yrittäjien eläkelakiin ovat kannatettavia. Esitys on syytä hyväksyä. Valiokunta otti tosissaan Suomen Yrittäjien lausunnossaan esittämät huolet, sanoi Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät oli ollut huolissaan siitä, että hallituksen esittämä muotoilu johtaa yksisilmäiseen mediaanipalkan soveltamiseen. Suomen Yrittäjät on tyytyväinen muutoksiin, jotka korostavat kokonaisharkintaa.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta.