Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo olevansa sitoutunut hallitusyhteistyöhön. Saarikko sanoi EK:n vaalitentissä, ettei keskustan irtoaminen hallitusrintamasta ympäristövaliokunnassa luonnonsuojelulain kohdalla ollut itsetarkoitus.
– Kyse oli itse asiasta. Ei ollut itsetarkoituksellista että hallituksen rivit hajoavat. Olen sitoutunut hallitusyhteistyöhön, Saarikko sanoi.
Saarikko totesi keskustan esittäneen huolensa luonnonsuojelulain sisällöstä koko prosessin ajan, eikä laki hänen mielestään parantunut matkan varrella riittävästi. Keskusta liittyi valiokunnan äänestyksessä oppositiopuolueiden rinnalle.
Päähallituspuolue SDP:tä vaalitentissä edustava varapuheenjohtaja Niina Malm totesi, että keskustan sisällä voisi harkita pelisääntökeskustelua. Hän kertoi viestitelleensä Australiassa matkalla olevan pääministeri Sanna Marinin kanssa, mutta ei avannut pääministerin ajattelua hallituskiistasta.
– Pääministeri on tietoinen siitä, mitä täällä tapahtuu, Malm sanoi.
Andersson: Gallupit keskustan toiminnan taustalla
Vasemmistoliitosta ja vihreistä käytiin ärhäkämmin hallituskumppani keskustan kimppuun. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei niellyt selitystä siitä, että keskustan toiminnassa olisi kyse luonnonsuojelulain sisällöstä.
– Keskusta havahtui niin sanottuihin ongelmiin tasan siinä vaiheessa, kun tuli syksyn gallupit, Andersson sanoi viitaten keskustan ennätysalhaiseen kannatukseen.
– En usko pelisääntökeskusteluista olevan enää apua, elleivät puolueet ole valmiita aidosti sitoutumaan niihin.
Andersson sanoi keskustan toiminnan herättäneen ymmärrettävästi närää muissa hallituspuolueissa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne piti tätä luonnehdintaa liian lievänä.
– Voin sanoa että se on herättänyt raivoa, Harjanne sanoi.
Sekä Harjanne että Andersson painottivat sitä, että keskusta kyllä tuntee hallituksen normaalit toimintatavat, joita se nyt rikkoi.
– Keskusta on hyväksynyt lain moneen kertaan, prosessi on hyvin tuttu.
Harjanne sanoi Saarikolle, että luottamus on paljon helpompi menettää kuin rakentaa.
"Mihin oppositiota tarvitaan?"
Opposition edustajista kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että hallituksen kinastelun seuraaminen on surullista.
– Mihin tässä enää oppositiota tarvitaan, kun tullaan tänne hallituksen kesken riitelemään, Orpo sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli tyytyväinen siihen, että keskusta muutti mieltään luonnonsuojelulaista, mutta hänkin sanoi ymmärtävänsä hallituskumppaneiden närää keskustan toiminnasta.
Hallituksen ministerit puolustivat velanottoa
Hallituksen keskinäinen työskentely nousi EK:n tentissä pinnalle, mutta puolueet ottivat yhteen myös taloudenhoidosta. Hallituksen ministerit Andersson ja Saarikko puolustivat oppositiopuolueiden puheenjohtajille hallituksen velanottoa todeten, että suuri osa velanotosta on seurausta kansainvälisistä ilmiöistä, kuten koronapandemiasta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
Anderssonin mukaan Suomen velkaantuminen on ollut pienempää kuin EU-maiden keskimäärin.
– Ei ole sellaista maata, joka ei olisi joutunut ottamaan velkaa, Andersson sanoi.
Kokoomuksen Orpo kuitenkin peräänkuulutti menoleikkauksia ja viittasi myös puolueen keskiviikkona julkistamaan vaihtoehtobudjettiin.
– Hallituksen työstä on puuttunut todelliset keinot työllisyyden parantamiseksi, totesi Orpo.
Andersson vastasi pelkäävänsä, että mahdollisilla leikkauksilla katkaistiin tulevan talouskasvun edellytyksiä.
Puolueissa valmiutta muuttaa työllisyysturvaa
Vaalitentissä puolueet ottivat kantaa myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamiseen tai lyhentämiseen.
SDP:n Malm ja vasemmistoliiton Andersson olivat kaikkein haluttomimpia muuttamaan nykyistä työttömyysturvajärjestelmää. Malmin mukaan sosiaaliturvasta leikkaaminen ei olisi tässä tilanteessa oikein.
EK:n hallituspohjakyselystä erilaisia tulkintoja
Tentissä puhuttiin myös EK:n tuoreesta kyselystä, jonka mukaan kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten porvarihallitus on suomalaisten suosikkivaihtoehto seuraavaksi hallituspohjaksi. Sen ilmoitti suosikikseen 28 prosenttia vastaajista. Nykyistä hallituspohjaa tuki 21 ja sinipunahallitusta 20 prosenttia vastanneista.
Saarikko sanoi kyselyn osoittavan, että politiikka on eriskummallinen laji.
– Kaksi suosituinta hallituspohjaa pitää sisällään keskustan, ja sitten sanotaan että meihin ei voi luottaa, ja meidän kannatuksemme on historiallisen alhaalla, Saarikko sanoi.
Orpon mielestä kysely osoitti, että ihmiset ovat kyllästyneet nykymenoon ja haluavat vaihtoehtoja. Andersson ja Malm taas katsoivat tuloksen nimenomaan osoittavan, että nykypohja on edelleen suosittu.