Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yhdysvalloissa syntyi marraskuussa odotettua enemmän työpaikkoja, Wall Street avautui laskussa

Yhdysvalloissa syntyi marraskuussa odotettua enemmän työpaikkoja huolimatta maan keskuspankin pyrkimyksistä jäähdyttää taloutta.

Osakemarkkinat avautuivat Wall Streetillä laskussa, kun työllisyystiedot aiheuttivat huolta siitä, että keskuspankki Fed saattaa jatkaa kovia koronnostoja inflaation hillitsemiseksi. Keskuspankki on nostanut ohjauskorkoaan tänä vuonna jo useita kertoja.

Pariisissa ja Lontoossa pörssit olivat iltapäivällä laskussa. Aasiassa päädyttiin miinukselle.

Työministeriön tilastojen mukaan uusia työpaikkoja syntyi Yhdysvalloissa marraskuussa 263 000. Työpaikat lisääntyivät muun muassa matkailu- ja ravintola-alalla ja terveydenhuollossa. Vähittäiskaupan, kuljetuksen ja varastoinnin alalla työllisyys puolestaan huononi.

Työttömyysaste pysyi ennallaan 3,7 prosentissa, ja yksityisen sektorin työntekijöiden keskiarvoinen tuntipalkka nousi hieman.

Viimeisten 12 kuukauden aikana palkat ovat nousseet 5,1 prosentilla.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että tuoreet työmarkkinaluvut antavat keskuspankille pohdittavaa ja perusteita jatkaa rahapolitiikan kiristämistä.

– Fedin on pakko saada työmarkkinat paremmin tasapainoon, jottei korkean inflaation aikakausi pitkity. Odotamme joulukuussa 0,5 prosenttiyksikön koronnostoa, Hännikäinen sanoo OP:n tiedotteessa.

Teknologiayhtiöiden uutisoidut irtisanomiset ovat Hännikäisen mukaan työmarkkinoiden isossa kuvassa vain "lillukan varsia", sillä ilmoitettu irtisanomismäärä vastaa vain 0,1:tä prosenttia työvoimasta.

Fedin pääjohtajan Jerome Powellin rauhoittelevat kommentit antoivat aiemmin tällä viikolla vauhtia pörssikursseille ympäri maailman. Powellin mukaan aiempien koronnostojen täydet vaikutukset ovat vielä havaitsematta.

– Siksi olisikin järkevää hillitä koronnostojemme tahtia, kun lähestymme tasoa, joka on riittävä inflaation hillitsemiseksi, Powell sanoi keskiviikkona.

Powell kuitenkin varoitti, että Fedin politiikka säilyisi tiukkana, kunnes hinnat alkavat tasaantua.