Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Holokaustin uhrien muisto ry Kiasma-boikotista: Zabludowicz pyrkinyt edistämään rauhaa Lähi-itään

Holokaustin uhrien muisto ry:n mukaan liikemies Chaim "Poju" Zabludowicz on pyrkinyt aktiivisesti edistämään rauhaa Lähi-itään. Yhdistys julkisti lauantaina kannanottonsa boikottiin, jossa mukana olevat taiteilijat ilmoittivat kieltäytyvänsä työskentelemästä nykytaidemuseo Kiasman kanssa, kunnes Zabludowicz Art Trustin edustaja luopuu hallituspaikasta Kiasman Tukisäätiössä.

Holokaustin uhrien muisto ry toteaa, että Zabludowicz on useissa yhteyksissä ilmaissut tukensa Israelin ja Palestiinan kahden valtion ratkaisulle sekä ilmaissut kielteisen kantansa Israelin siirtokuntapolitiikkaan.

Zabludowicz itse on sanonut Helsingin Sanomille ja Ylelle antamassaan lausunnossa, että boikotti on väärään tietoon perustuva hyökkäys. Hän on kertonut tukevansa niin sanottua kahden valtion ratkaisua, joka takaa palestiinalaisille ja israelilaisille "oikeudet elää ja työskennellä rauhanomaisessa rinnakkaiselossa" eikä näe mitään syytä tämän vaikuttavan hänen sopivuuteensa Kiasman tukisäätiön hallituksessa.

Taustalla myös kansainvälinen boikotti

Boikottikampanja perustelee vaatimuksiaan sillä, että sen mukaan Zabludowiczin rahoittamien organisaatioiden liiketoiminta kytkeytyy Israelin valtion Palestiinan miehitykseen ja palestiinalaisiin kohdistuvaan sortoon. Zabludowicz Art Trustiin on kohdistunut kansainvälinen boikotti jo vuodesta 2014.

– Taiteilijoiden vaatimus ja sen perusteet on esitelty Kiasman johdolle sekä Kiasman tukisäätiön edustajille tuloksetta marraskuun alussa, kuvataiteilija Eero Yli-Vakkuri on sanonut kampanjan tiedotteessa.

Kansallisgalleria ja Kiasma kertoivat torstaina tiedotteessaan, että Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa Kiasma Tukisäätiön hallituksen kokoonpanoon.