Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Opec ja sen liittolaiset päättivät pitää öljyntuotannon ennallaan epävarmuuden keskellä

Öljynviejämaiden järjestö Opec ja sen liittolaiset päättivät sunnuntaina odotetusti pitää öljyn tuotantomääränsä nykyisellä tasolla. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Bloomberg.

Käytännössä päätös tarkoittaa, että niin kutsuttu Opec+ odottaa toistaiseksi, miten maanantaina voimaan tulevat uudet Venäjä-pakotteet sekä kysynnän kehitys Kiinassa vaikuttavat kansainvälisiin öljymarkkinoihin.

Opec+, johon kuuluu myös Venäjä, päätti edellisessä kokouksessaan lokakuussa leikata päivittäistä öljyntuotantoa kahdella miljoonalla barrelilla.

Opec+ oli siirtänyt sunnuntain kokouksensa pidettäväksi etäyhteydellä, mikä viittasi jo ennalta siihen, että suuria muutoksia öljyntuotantoon ei ollut odotettavissa. Bloombergin mukaan sunnuntain etäkokous kesti vain 20 minuuttia. Tavallisesti kokoukset pidetään Opecin päämajassa Wienissä.

Toipuuko kysyntä Kiinassa?

Raakaöljyn hintaa on painanut koronaviruksen leviäminen ja siitä seuranneet rajoitustoimet Kiinassa, joka on maailman suurin öljyn tuontimaa.

Viime aikoina kiinalaiset ovat osoittaneet laajasti mieltään koronarajoituksia vastaan, ja paikallisviranomaiset ovat ryhtyneet keventämään rajoituksia. Sunnuntaina kerrottiin Kiinan suurimman kaupungin Shanghain höllentäneen koronarajoituksiaan.

Jos koronaan liittyvät huolet vähitellen hellittävät Kiinassa, öljyn kysyntä voi lisääntyä. Se puolestaan voi nostaa öljyn hintaa.

Epävarmuutta öljymarkkinoille tuovat myös uudet pakotteet Venäjää vastaan. Maanantaina on tulossa voimaan EU-maiden tuontikielto meritse tuotavalle venäläiselle öljylle. Samalla tulee voimaan johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ja sen liittolaisten sopima venäläisen öljyn hintakatto, jonka tasoksi päätettiin 60 dollaria barrelilta.