Argentiinassa entinen presidentti ja nykyinen varapresidentti Cristina Kirchner on saanut kuuden vuoden vankilatuomion korruptiosta. Lisäksi Kirchner evättiin julkisista viroista loppuiäkseen.
Tuomioistuin katsoi Kirchnerin suosineen useissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen miehen yrityksiä julkisissa urakoissa. Tutkittavana ollut ajanjakso ulottuu Kirchnerin kahteen presidenttikauteen vuosina 2007–2015 sekä niitä edeltäviin neljään vuoteen, jolloin Kirchnerin vuonna 2010 kuollut aviomies Nestor Kirchner oli presidenttinä.
Syyttäjien mukaan 12 vuoden aikana urakoinneissa oli jatkuvasti epäselvyyksiä, ja yksi syyttäjistä on kutsunut järjestelmää Argentiinan mahdollisesti suurimmaksi korruptio-operaatioksi. Syyttäjät pitivät epätodennäköisenä, ettei Kirchner olisi presidenttinä ollessaan tiennyt asiasta.
Myös 12:ta muuta ihmistä syytettiin osallisuudesta urakoiden vilpilliseen myöntämiseen. Kahdeksan heistä tuomittiin vankeuteen, kolme vapautettiin ja yhden osalta syyte ehti vanhentua.
Asema suojelee vankeudelta - vielä
Kirchneriä ei todennäköisesti nähdä vankilassa pikapuoliin, sillä hänen nykyinen tehtävänsä kongressissa takaa koskemattomuuden. Varapresidenttinä Kirchner johtaa maan senaattia.
Lisäksi Kirchnerillä on vielä käytettävissään useita valitusväyliä, ja valitusten käsittely voi viedä useita vuosia.
Kirchner on kutsunut oikeudenkäyntiä ajojahdiksi ja sanonut syytteiden olevan hänen poliittisten vastustajiensa sepittämiä valheita. Tuomion tultua julki hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa saaneensa tuomion "lailliselta mafialta". Hän sanoi myös, ettei ole ehdolla mihinkään tehtävään vuoden 2023 vaaleissa.
Nyt huomio kiinnittyy mahdollisiin mielenosoituksiin. Kun syyttäjät elokuussa ilmoittivat vaativansa Kirchnerille 12 vuoden vankeustuomiota, varapresidentin kodin ulkopuolella järjestettiin päivittäin suuria mielenosoituksia. Syyskuussa mielenosoituksen yhteydessä mies osoitti Kirchneriä aseella ja painoi liipaisimesta, mutta ase ei lauennut. Neljää ihmistä on syytetty osallisuudesta hyökkäykseen.
Ennen tuomion lukemista satoja Kirchnerin tukijoita kokoontui oikeustalon ulkopuolelle puolustamaan häntä.