Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja pyytää viraston asiakkaalta anteeksi HS:n julkaiseman jutun jälkeen: "Olemme virastona epäonnistuneet"

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela pyytää Twitterissä viraston asiakkaalta anteeksi sitä, miten tämän asiaa on virastossa käsitelty.

Haahtela julkaisi anteeksipyyntönsä Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman jutun jälkeen. Jutun mukaan Maahanmuuttovirasto antoi kielteisen oleskelupäätöksen ja teki poliisille tutkintapyynnön mongolialaisesta sairaanhoitajasta, joka oli suorittanut opintonsa Suomessa ja kävi Suomessa töissä.

Saatuaan syyttämättäjättämispäätöksen, voitettuaan Maahanmuuttoviraston oikeudessa ja saatuaan oleskeluluvan sairaanhoitaja päätti muuttaa maasta pois.

– Menetin kaksi vuotta elämästäni Migrin perusteettomien syytösten takia, Anudari Boldbaatar kertoo lauantaina Twitterissä julkaisemallaan videolla.

Syyskuussa viraston ylijohtajana aloittanut Haahtela kirjoittaa Twitterissä esittävänsä vilpittömän ja syvän anteeksipyynnön paitsi viraston asiakkaalta myös Suomelta.

– Olemme virastona epäonnistuneet hänen asiansa käsittelyssä perusteellisesti, Haahtela kirjoittaa.

HS: Oikeustaisto kielteisestä päätöksestä

Helsingin Sanomien mukaan Maahanmuuttovirasto eväsi Boldbaatarilta vuonna 2020 oleskeluluvan muun muassa siksi, että viraston mukaan hänen työsuhteensa eivät olleet erityisen vakiintuneita. Lehden mukaan hän oli määräaikaisissa työsuhteissa sairaanhoitajana pääkaupunkiseudulla ja hän hoiti muun muassa koronaviruspotilaita teho-osastolla. Valitusprosessin aikana Boldbaatar vakinaistettiin Meilahden sairaalan teho-osastolle Helsinkiin.

Maahanmuuttovirasto oli myös salannut kielteisen päätöksen perusteluista osia Boldbaatarilta itseltään. Jutun mukaan epäilyt liittyivät osin viraston rikosepäilyihin, joiden vuoksi se teki Boldbaatarista tutkintapyynnön. Epäilyssä oli kyse hänen käyttämästään pankkisovelluksesta, jonka otteita virasto piti väärennettyinä.

Väärennysepäilyt liittyivät jutun perusteella kuitenkin sovelluksen säästöominaisuuteen. Syyttäjä antoi asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, koska rikosepäilyä ei ole. Boldbaatar voitti asian myös hallinto-oikeudessa, ja virasto sittemmin myönsi hänelle oleskeluluvan marraskuussa. Hänen olisi kuitenkin pitänyt hakea lupaa uudestaan tammikuussa, joten hän päätti muuttaa maasta lopulta pois.

Ylijohtaja Haahtelan lauantaina julkaiseman tviitin mukaan Maahanmuuttovirasto on aloittanut mittavia uudistuksia ja virasto muuttaa toimintansa asiakaslähtöiseksi.

– Se vie hetken aikaa, koska kyse on isosta kokonaisuudesta, mutta ennen kaikkea työkulttuurista, hän kirjoittaa.

Ministeri: Maahanmuuttovirasto selvittää

Jutun julkaisun jälkeen moni poliitikko on ottanut Boldbaatarin oleskeluluvan käsittelyyn kantaa sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kuvaili tapausta surulliseksi.

– Kasvoton byrokratia ja fokus esteissä, sen sijaan että lähtökohta olisi ihmisten jäämisen ja tulemisen sujuvoittaminen, Andersson kirjoitti tviitissään.

Myös sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.), jonka johtaman ministeriön alaisuuteen Maahanmuuttovirasto kuuluu, otti tapaukseen lauantaina Twitterissä kantaa.

– Helsingin Sanomien tänään kuvaamia tapahtumia ei pitäisi sattua. Ihmisten on voitava luottaa, että viranomaisten toiminta on asianmukaista. Maahanmuuttovirasto selvittää asiaa, Mikkonen kirjoitti lauantaina.