Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vaasalaisjalkapalloilija julkaisi vetoomuksen kuolemanvaarassa olevan entisen pelikaverinsa puolesta – ihmisoikeusjärjestöjen mukaan useat iranilaiset vaarassa joutua heti teloitetuksi

Useat huiviprotesteihin osallistuneet iranilaiset ovat vaarassa joutua välittömästi teloitetuiksi, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt.

Viikonloppuna Vaasan Palloseuran kapteeni Sebastian Strandvall julkaisi Twitterissä vetoomuksen entisen joukkuekollegansa, iranilaisen jalkapalloilijan Amir Nasr Azadanin puolesta.

– Mun ystävä, entinen joukkuekaveri ja kämppis Amir Nasr on pidätetty ja tuomittu kuolemanrangaistukseen, hän kirjoitti lauantaina.

Strandvall pelasi Azadanin kanssa 2010-luvulla yhtä aikaa iranilaisessa Rah Ahan Yazdan FC:n joukkueessa.

Iran Wire -verkkojulkaisu kertoi sunnuntaina, että Azadania uhkaa hirttotuomio hänen osallistuttuaan väitetysti protesteihin, joissa olisi hyökätty Iranin hallinnon joukkoja vastaan. Julkaisun mukaan Azadani oli osallistunut protesteihin mutta ei niihin, joista häntä syytetään.

Ihmisoikeusjärjestöt eivät ole nostaneet toistaiseksi Azadania niiden henkilöiden joukkoon, jotka olisi tuomittu kuolemaan protestien takia.

Strandvallin tietojen mukaan Azadani olisi jo tuomittu kuolemaan, ja hänen kohtalostaan on lukuisia päivityksiä eri sosiaalisissa medioissa. Pelaajan kohtalosta on toistaiseksi liikkeellä paljon vahvistamatonta tietoa. 26-vuotiaan pelaajan entisen joukkueen Tractorin Telegram-viestintäryhmässä kerrottiin sunnuntaina iltapäivällä, että Azadani olisi saanut syytteen, mutta tuomiota häntä vastaan ei ollut vielä luettu.

STT ei tavoittanut Strandvallia kommenttia varten sunnuntaina.

AFP: 11 saanut kuolemantuomion

Iranin oikeuslaitoksen mukaan ainakin 11 ihmistä on saanut kuolemantuomion mielenosoituksiin liittyen, kertoo uutistoimisto AFP. Lisäksi yli kymmenen muun kerrotaan olevan sellaisten syytteiden alaisina, joista he voivat saada kuolemanrangaistuksen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iran valmistautuu nyt teloittamaan 22-vuotiaan Mahan Sadratin, joka tuomittiin veitsen esiin vetämisestä mielenosoituksessa. Sadrat kiisti syytökset noin kuukausi sitten järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Amnestyn mukaan Sadratin siirtäminen vankilasta toiseen herättää huolta siitä, että hänen teloituksensa voidaan suorittaa välittömästi.

– Kuten kaikilta muiltakin kuolemantuomituilta vangeilta, myös häneltä kiellettiin yhteys asianajajaansa kuulustelujen ja näytösoikeudenkäynnin aikana, sanoi Oslossa toimiva Iran Human Rights -järjestö.

Iran teloitti torstaina tiettävästi ensimmäisen ihmisen huiviprotesteihin liittyen

Amnesty on nimennyt kuolemantuomion saaneiksi ainakin Sahand Nourmohammadzadehin, Saman Sayedin ja Toomaj Salehin.

– Pelkäämme iranilaisten taiteilijoiden elämän puolesta, koska heitä vastaan on nostettu syytteitä, joista voi seurata kuolemanrangaistus, YK:n asiantuntijat sanoivat lausunnossaan viitaten Sayediin ja Salehiin, jotka ovat molemmat rap-artisteja.

Lisäksi lääkäri Hamid Gharehasanlou on Amnestyn ja Iran Human Rights -järjestön mukaan tuomittu kuolemaan. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Gharehasanlouta kidutettiin hänen olleessaan pidätettynä ja hänen vaimonsa pakotettiin todistamaan häntä vastaan. Myöhemmin vaimo yritti vetää lausuntonsa takaisin.

Iran teloitti torstaina tiettävästi ensimmäisen ihmisen huiviprotesteihin liittyen. Teloitettu 23-vuotias Mohsen Shekari oli oikeuslaitoksen mukaan tukkinut kadun Teheranissa syyskuussa ja haavoittanut veitsellä puolisotilaallisten basij-turvallisuusjoukkojen jäsenen olkapäätä.

Iran Human Rights -järjestö on laskenut, että mielenosoitusten tukahduttamisessa on kuollut jo ainakin 458 ihmistä, mukaan lukien 63 lasta. Tuhansia ihmisiä on pidätetty.

Iran teloittaa vuosittain enemmän ihmisiä kuin mikään muu valtio Kiinaa lukuun ottamatta. Iran Human Rights -järjestö kertoi tällä viikolla, että Iran on teloittanut jo yli 500 ihmistä kuluvan vuoden aikana.

YK:n mukaan ainakin 14 000 ihmistä on pidätetty mielenosoituksiin liittyen.

---

Jutussa on käytetty lähteenä myös AFP:n uutista.