Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa matkailu on ottanut osumaa Ukrainan sodasta ja koronasta enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo Palta

Suomessa matkailuala on toipunut koronakuopasta hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, kertoo Palvelualojen työnantajat Palta. Työmarkkinajärjestön mukaan Suomen matkailutulot uhkaavat jäädä tänä vuonna jopa kaksi miljardia euroa pienemmiksi kuin ennen pandemiaa.

Taustalla on etenkin Aasiasta tulevan matkailun väheneminen, mihin ovat vaikuttaneet sekä Aasian koronarajoitukset että Ukrainan sota.

Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Suomeen saapui noin 40 prosenttia vähemmän ulkomaisia matkailijoita kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Jos taso pysyy loka-joulukuussa samana, jäävät kuluvan vuoden suorat matkailutulot noin 1,5 miljardia pienemmiksi kuin vuoden 2019 matkailijamäärillä, minkä päälle tulevat matkustajaliikenteen menetykset.

Muissa Pohjoismaissa matkailu on toipunut paremmin. Ruotsissa ja Norjassa ulkomaisten matkailijoiden määrä on enää kahdeksan prosenttia alle koronaa edeltäneen tason, ja Tanskassa ja Islannissa on jo menty yli pandemiaa edeltäneen tason. Suomen osuus Pohjoismaihin saapuneista matkailijoista oli ennen pandemiaa 14 prosenttia, mutta tänä vuonna se on jäänyt yhdeksään.

Suomen saavutettavuus heikentynyt

Eniten ulkomaisten matkailijoiden määrää on vähentänyt Aasiasta tulevan matkailun romahdus, mikä selittää yli puolet koko ulkomaisten yöpymisten vähenemästä. Heinä-syyskuussa aasialaisten yöpymisiä oli 70 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Syynä ovat muun muassa Kiinan tiukat koronarajoitukset sekä Suomen heikentynyt saavutettavuus sodan takia, kun suorat lentoyhteydet Aasiasta Venäjän yli loppuivat.

Myös venäläisturismin väheneminen on vaikuttanut kokonaismuutokseen. Venäläisten matkailu Suomessa tosin oli laskenut selvästi jo ennen pandemiaa.

– Matkailuun liittyvä vientipotentiaali on jäämässä merkittävästi aiempaa pienemmäksi, ellei markkinaosuuksia onnistuta voittamaan esimerkiksi Keski-Euroopan suunnalla, sanoo Paltan pääekonomisti Martti Pykäri tiedotteessa ja korostaa, että Palta kannattaa vahvasti Venäjä-pakotteita.

– Muuhun Suomen kansainväliseen saavutettavuuteen kannattaa kuitenkin panostaa entistäkin enemmän, jotta emme jää uudessa tilanteessa eristyneeksi saareksi.

Pandemian aikana ulkomaisten matkailijoiden vähyyttä kompensoi osittain lisääntynyt kotimaanmatkailu. Ilmiö saattaa kuitenkin jäädä väliaikaiseksi.

Matkailun joulusesongista odotetaan joka tapauksessa viimevuotista parempaa. Ulkomaisia matkailijoita on tulossa selvästi enemmän, eikä kansallisia koronarajoituksia ole voimassa kuten vuosi sitten.