Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Paikallislehden mielipidekirjoitus solvasi Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta kotoisin olevia – päätoimittajalle sakkoja

Pohjois-Karjalassa ilmestyvän paikallislehden Outokummun Seudun entinen päätoimittaja Esa Nevalainen on saanut tuomion päätoimittajarikkomuksesta lehden julkaiseman mielipidekirjoituksen vuoksi. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus piti kirjoitusta solvaavana.

Mielipidekirjoitus julkaistiin lokakuussa 2020. Syyttäjä nosti lehden silloista päätoimittajaa Nevalaista ja mielipidekirjoituksen kirjoittajaa vastaan syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeudessa syytteeseen vastasi kuitenkin ainoastaan Nevalainen, koska kirjoittaja kuoli ennen marraskuun lopussa pidettyä oikeuskäsittelyä.

Mielipidekirjoituksessa kutsuttiin Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta kotoisin olevia ihmisiä "karvakäsiksi ja rättipäiksi", minkä lisäksi kirjoittaja väitti heidän elävän perusteetta yhteiskunnan kustannuksella. STT siteeraa kirjoitusta sen verran, että syytteen sisällöstä saa käsityksen.

Syytteen mukaan kirjoitus loukkasi kyseisiltä alueilta kotoisin olevia ja oli omiaan herättämään suvaitsemattomuutta ja halveksuntaa heitä kohtaan. Käräjäoikeus katsoi kirjoituksen olevan solvaava ja panetteleva.

– Kirjoitus on loukannut kysymyksessä oleviin kansanryhmiin kuuluvien ihmisten ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ollut omiaan herättämään lukijoissa suvaitsemattomuutta, halveksuntaa tai jopa vihaa heitä kohtaan, käräjäoikeus perusteli.

Päätoimittaja myönsi olleensa huolimaton

Päätoimittaja Nevalainen myönsi oikeudessa, että hänen olisi pitänyt tutustua kirjoitukseen tarkemmin ennen sen julkaisua.

Hän kertoi, että tekstin kirjoittanut mies kirjoitti Outokummun Seutuun säännöllisesti. Mies kirjoitti tekstinsä aina käsin ja toimitti ne itse toimitukseen.

Nevalainen kertoi silmäilleensä tekstin päällisin puolin siihen kuitenkaan tarkemmin tutustumatta ennen kuin antoi sen eteenpäin toimituksessa. Hän myönsi toimineensa huolimattomasti, ja käräjäoikeus uskoi hänen kertomustaan tapahtumien kulusta.

Oikeus hylkäsi Nevalaista vastaan nostetun syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska oikeus ei katsonut hänen olleen tietoinen kirjoituksen sisällöstä. Oikeus katsoi Nevalaisen kuitenkin syyllistyneen päätoimittajarikkomukseen, koska hän oli oikeuden mukaan laiminlyönyt huolimattomuuttaan vastaavan toimittajan johtamis- ja valvontavelvoitteen.

Oikeus tuomitsi Nevalaiselle rangaistukseksi 20 päiväsakkoa, mistä kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 080 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa tiistaina.

Nevalainen ei enää työskentele Outokummun Seudun päätoimittajana, vaan toimii lehteä kustantavan PunaMusta-konserniin kuuluvan PunaMusta Paikallismediat Oy:n toimitusjohtajana.

Hän kertoo viestitse STT:lle tyytyvänsä käräjäoikeuden tuomioon.