Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakkoilun takia Britanniassa vaaditaan sairaaloita tyhjentämään vuoteita, joulunalusliikenne takkuaa

Britannian kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS vaatii sairaaloita tyhjentämään vuoteita tulevaan ambulanssihoitohenkilökunnan lakkoon varautumiseksi, kertoo BBC.

Ambulanssihoitohenkilökunta järjestää ulosmarssin palkkakiistan vuoksi ensi keskiviikkona sekä seuraavalla viikolla. Ulosmarssiin osallistuvat ensihoitajat sekä valvontaosaston henkilöstö ja tukityöntekijät.

Samaan aikaan joulunalusliikenne takkuaa, kun tuhannet rautatietyöläiset lakkoilevat neljättä päivää. Britannian rautatieverkostoa ylläpitävä Network Rail on kehottanut brittejä välttämään junilla matkustamista, ellei se ole aivan välttämätöntä.

Rautatietyöntekijät vaativat parempia työoloja sekä palkankorotuksia nousseiden elinkustannusten vuoksi. Rautatieyhtiön mukaan pandemia on iskenyt alaan pakottaen säästötoimenpiteisiin ja rautateiden uudistaminen on välttämätöntä palkkojen nostamiseksi.

Britannian sisäministeri Grant Shapps sanoi BBC:lle syyttävänsä lakoista Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– (Putin) hyökkäsi maahan, mikä nosti energian hintoja ja inflaatiota. Tämä on nostanut palkkaodotukset tasolle, johon meillä ei olisi varaa, jos maksaisimme kaiken. Putin on tehnyt meistä kaikista vähän köyhempiä, hän sanoi.

Suurin lakkoaalto ainakin vuosikymmeneen

Tähän mennessä Britanniassa on jo lakkoiltu rautateiden ja terveydenhuollon lisäksi myös opetusalalla ja postissa. Osa lakoista on maanlaajuisia, osa pienempiä.

Työtaisteluissa vaaditaan ennen kaikkea lisää palkkaa ostovoiman heikennyttyä voimakkaan inflaation vuoksi.

Suomen Lontoon-suurlähettiläs Jukka Siukosaari arvioi eilen STT:lle, että kyseessä on suurin lakkoaalto Britanniassa ainakin vuosikymmeneen.