Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yhdysvalloissa vääntö toimista maan etelärajan suhteen kiihtyy – korkein oikeus jäädytti Bidenin hallinnon yrityksen päästä eroon Trumpin ajalta peräisin olevasta rajasääntelystä

Yhdysvaltain korkein oikeus jäädytti maanantaina paikallista aikaa nykyhallinnon aikeet luopua presidentti Donald Trumpin aikana käyttöön otetusta sääntelystä, jonka myötä siirtolaisia on estetty saapumasta maahan maan etelärajalla koronaturvallisuuteen vedoten. Se on mahdollistanut siirtolaisten pikaiset maastakarkotukset.

Säännön soveltamisen oli tarkoitus loppua keskiviikkona. Korkein oikeus pysäytti tämän, koska pelkää löysennyksen tuovan maahan suuren määrän paperittomia siirtolaisia. Säännön varjolla on estetty miljoonien siirtolaisten pääsy maahan.

Korkeinta oikeutta johtava tuomari John Roberts jäädytti hallinnon suunnitelmat sen jälkeen, kun 20 eri osavaltiota allekirjoittivat vetoomuksen asiasta. Osavaltiot sanoivat, etteivät ne pystyisi tuottamaan tarpeeksi palveluja siirtolaisten suurelle määrälle, joka säännön noudattamisen lopettamisesta seuraisi.

Vetoomuksessa viitattiin Yhdysvaltain turvallisuusviraston ennusteeseen, jonka mukaan siirtolaisten rajanylitykset voisivat kolminkertaistua 18 000 ihmiseen päivässä. Siirtolaisista suurin osa hakee turvapaikkaa.

– Soveltamisesta luopuminen nostaisi merkittävästi siirtolaisten määrää, mikä väistämättä nostaisi osavaltioiden lainvalvonta-, koulutus- ja terveyskuluja, vetoomuksessa perusteltiin.

Uutiskanava CNN:n mukaan Roberts antoi ymmärtää päätöksessään, että oikeus toivoo asian ratkeavan nopeasti. Se on pyytänyt presidentti Joe Bidenin hallinnolta vastausta republikaanijohtoisten osavaltioiden valitukseen tiistai-iltapäivään mennessä. Määräaikainen jäädytys ei ole siis vielä lopullinen ratkaisu tilanteeseen vaan on edelleen mahdollista, että sääntö poistuu käytöstä tällä viikolla.

Vaihtoehtoisesti korkein oikeus voi päättää, että säännön soveltamista jatketaan sillä aikaa, kun se tarkastelee tilannetta laajemmin.

Rajan toisella puolella sääntelyn kumoamista odotetaan

Useat mediat ovat raportoineet tällä ja viime viikolla ihmisjoukoista, joita on kertynyt Meksikon puolelle odottamaan tiukemmasta sääntelystä luopumista. Monet pakenevat kotimaistaan köyhyyden tai vainon vuoksi.

Perjantaina uutiskanava CBS haastatteli lähellä rajaa sijaitsevassa Ciudad Juarezissa venezuelalaisia siirtolaisia, jotka olivat lähteneet maastaan aikana, jolloin Yhdysvallat vielä otti vastaan maahanmuuttajia Venezuelasta. Matkan aikana Yhdysvaltain politiikka ehti muuttua. Meksiko on luvannut ottaa maahan venezuelalaisia siirtolaisia, jotka ovat nyt pakotettuja jäämään maahan turvattomiin olosuhteisiin, CBS kirjoittaa.

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto on valmistellut sääntelyn päättymistä varten ohjelmaa, jonka myötä rajalle suunnataan lisää resursseja erityisesti salakuljetuksen tarkkailuun sekä yhteistyöhön kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

– Jatkamme valmistelujamme hallinnoidaksemme rajaa turvallisella, asiallisella ja humaanilla tavalla sitten, kun sääntelystä luovutaan, virasto tiedotti maanantaina sen jälkeen, kun korkein oikeus oli antanut väliaikaisen päätöksensä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.