Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ASP-säästämisen ehdot paranevat ensi vuonna – tämä kaikki muuttuu

Ensiasunnon hankintaan tarkoitettuun valtion ASP-järjestelmään tulee muutoksia ensi vuonna.

Valtioneuvosto hyväksyi tiistaina asetusmuutoksen, joka nostaa ASP-talletusten enimmäismääriä 1.4.2023 alkaen. Enimmäistalletusmäärä, jonka vuosineljänneksittäin voi säästää, nousee 3 000 eurosta 4 500 euroon.

Lisäksi jatkossa säästämisen voi aloittaa aiempaa vanhempana, kun aloitusikäraja nousee 39 vuodesta 44 vuoteen. Tämä muutos astuu voimaan jo vuodenvaihteessa.

– Näinäkin aikoina on tärkeää, että ensiasunnon ostaminen on halukkaille mahdollista. Ikärajan nosto on tarpeen siksi, että nykyään ensiasunnon hankinta ei suinkaan koske vain nuoria aikuisia, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) toteaa ympäristöministeriön tiedotteessa.

Ensi vuonna myös omistusasuntolainan valtiontakauksen enimmäismäärä nousee 50 000 eurosta 60 000 euroon. Tämä korotus on yleinen, eli koskee ASP-lainojen lisäksi myös muita omistusasuntolainoja.

Ensi vuonna voimaan tulevia ASP-ehtojen muutoksia sovelletaan vanhoihin asuntosäästösopimuksiin, jos säästäjä ja pankki niin sopivat.